השפה היא בעלת חשיבות מאוד גדולה להתפתחות התקינה בגיל הרך והיא אבן היסוד לחשיבה וללמידה, המקדמת את התפתחות המאוזנת של האדם. ילדים מגיל אפס עד גיל שש עוברים תהליכים מורכבים בתחום התקשורת והתפתחות השפה, הכוללים ידע דקדוקי וידע תקשורתי. התפתחות השפה היא צומת דרכים בין תחומי התפתחות שונים: המוטורי, הסנסורי, המחשבתי והרגשי (רום, סגל, צור, 2005). על כן, ישנה חשיבות גדולה בזיהוי וטיפול של ילדים הלוקים בתפקוד השפתי בהשוואה לאוכלוסיית בני גילם. זאת על מנת להפחית את קשייהם בעתיד.
לעניות דעתי, אחד מתפקידיה של הגננת בניהול הגן, הוא להיות ערה להתפתחות השפתית של הילדים בגן. במסגרת זו, עליה לעדכן את ההורים באפשרות שילדם סובל מלקות שפה ולעודדם לקחת את הילד לאבחון ולטיפול. החלק השני של תפקיד הגננת הוא לשתף פעולה עם קלינאית התקשורת המטפלת בילד. כמו כן, על הגננת לעזור לילד להשתלב חברתית בגן, להעניק לו חווית למידה מיטבית ולהנחות את שאר הילדים שיקבלו את הילד הסובל מלקות בצורה חיובית.
החלק הראשון של העבודה סוקר את הספרות המחקרית על אודות מרכיבים שונים בהקניית שפה לילדים בגיל הרך ובכללם: מודעות פונולוגית וחשיבותה לרכישת שפה; מורפולוגיה והבנת הנשמע. כמו כן, ישנה בסקירת הספרות התייחסות לבעיית לקויות שפה. לקויות שפה בגיל הגן והטיפול בהן הן משמעותיות להתפתחות התקינה של הילד בכל הרבדים כמו גם להתפתחות החברתית והלימודית שלו. על כן, החלק השני של סקירת הספרות בוחן את לקויות שפה בגיל הגן והטיפול בהן; שילוב הילד עם הלקות השפתית בגן הילדים ומתן חווית למידה מיטבית; וחלוקת תפקידים בין הגננת וקלינאי התקשורת.
1. תקציר
2. מבוא
3. סקירת ספרות
3.1 מודעות פונולוגית וחשיבותה לרכישת שפה
3.2 כישורי שפה נוספים: מורפולוגיה והבנת הנשמע
3.3 לקויות שפה בגיל הגן והטיפול בהן
3.4 שילוב הילד עם הלקות השפתית בגן הילדים ומתן חווית למידה מיטבית
3.5 חלוקת תפקידים בין הגננת וקלינאי התקשורת
4. מתודולוגיה
5. ממצאים/ תימות
6. סיכום
7. רפלקציה
8. ביבליוגרפיה
9. נספחים