אני בת למגזר הבדואי ונחשפתי בעצמי - ואני עדיין נחשפת - לפערים, בין החינוך במגזר היהודי, לבין החינוך במגזר הבדואי. אני יודעת איזה מאמץ השקעתי כדי להגיע להשכלה גבוהה ואני רואה שהרבה בנות מהשבט שלי לא מצליחות לעבור את החסמים שעברתי, כי בערך מחצית מהבנות לא נשלחות ללימודים בתיכון. המשמעות היא שגוזרים עליהן חיים של עוני ובורות, בלי לתת להן הזדמנות להוכיח את היכולות שלהן.
חשוב בעיני לחקור את תמונת המצב בחינוך הערבי ולזהות את החסמים המרכזיים העומדים בפני הנערה הבדואית כיום ואת הדרכים בהן היא יכולה להתמודד עם קשיים אלה ולצאת מהם אל השכלה גבוהה ואיכות חיים גבוהה, בלי לפגוע במסורת התרבותית הבדואית. חשוב לחקור את השפעת השיגי החינוך הבדואי על ממוצע ההישגים הארצי ולבחון את הגורמים לבעיה ואת הדרכים לפתרון.
שאלת המחקר: מהם ההישגים הלימודיים של בנות בחברה הערבית והבדואית, בהשוואה לבנים בחברה הערבית ולבנות בחברה היהודית, וכיצד אפשר להתמודד עם הפערים?
שאלות המשנה:
א. מהם ההישגים בבגרות ובהשכלה גבוהה של בנות בחברה הבדואית, בהשוואה להישגי הבנות בחברה הערבית והיהודית ולהישגי הבנים בחברה הבדואית?
ב. מהם הגורמים לפערים שנמצאו בין הקבוצות? (קשיי הבנות הבדואיות. ראיון עם נשים
ג. מהם אופני ההתמודדות הרצויים עם פערים אלו? (מערכת החינוך, רשויות מקומיות, בנות בדואיות, עמותות)
שיטת המחקר שלי היא איכותנית ואבחן את השאלות בניתוח תוכן של מאמרים מתחום החינוך הפורמלי והחינוך הערבי. אשתמש בניתוח מחקרים שנערכו ע"י חוקרים בכירים מהחברה הערבית ומדוחות ומחקרים של מכוני מחקר כמו מרכז אדווה והמרכז לחקר החברה הבדואית.
מבוא
סקירה ספרותית
כשלי החינוך הממלכתי
החינוך בחברה הבדואית
הישגים של בנות בדואיות במבט השוואתי
דיון בממצאים
חסמים בחינוך נשים בדואיות
אופני התמודדות אפשריים: מדינה, חברה, פרט
סיכום
דעה אישית
ביבליוגרפיה