מחקר זה מבקש לבחון ביתר דיוק את ההשפעה של הפרעת ADHD על הישגים לימודיים של תלמידים מתבגרים, תוך בחינת האתגרים והקשיים הנלווים להפרעה בהיבט זה. בנוסף, אבקש במחקר זה לחדד את הדרכים והשיטות בעזרתן ניתן למזער את השפעתה השלילית של ההפרעה על ההישגים האקדמיים והלימודיים.
הפרעת קשב וריכוז (ADHD) משפיעה על כ-5-7% מתלמידי בית הספר ברחבי העולם. היא מהווה סוגייה מחקרית בולטת וממשיכה להעסיק את החוקרים שטרם "פיצחו" את צופנה. אין מחלוקת על כך שהפרעת ADHD משפיעה באופן משמעותי על תפקוד הלמידה ועל ההישגים האקדמיים בטווח הקצר והארוך (Baweja, Mattison, & Waxmonsky, 2015). אולם, אי תמימות דעים קיימת באשר לסיבות והאופן ההשפעה שיש להפרעה על ההישגים הלימודיים. מחד גיסא, ישנן עדויות לכך שהסימפטומים של ההפרעה – חוסר קשב וריכוז, היפראקטיביות ואימפולסיביות הם השורש לבעיות הלימודיות בכלל, ולהישגים האקדמיים בפרט (Sayal, Washbrook, & Propper, 2015). מאידך גיסא, אחרים סבורים כי הסיבה לכך טמונה בגורמים אחרים כדוגמת – לקויות למידה (Elbin et al., 2013), בעיות קוגניטיביות (Simone et al., 2018), בעיות פסיכולוגיות (Tarver, Daley, & Sayal, 2014) או גורמים סביבתיים כגון: משפחה (Keilow, Holm, & Fallesen, 2018) או סביבה בית ספרית (Tiikkaja & Tindberg, 2021).
מתוך נקודת מבט זו נגזר הרציונל של מחקר זה, ובו אבקש לעמוד ביתר חדות על אופן השפעת הפרעת ADHD על הישגים אקדמיים. אי לכך, שאלת המחקר שתנחה עבודה זו מנוסחת באופן הבא: באיזה אופן משפיעה הפרעת ADHD על הישגים לימודיים של תלמידים מתבגרים? מהם האתגרים והקשיים של ההפרעה במישור זה? וכיצד ניתן להתגבר עליהם?
מבוא
סקירת ספרות
1. הפרעות קשב והיפראקטיביות ADHD
1.1 המשגה ומאפיינים
1.2 קומורבידיות להפרעה (תחלואה נלווית)
1.3 גורמי סיכון והתפתחות ההפרעה
1.4 אבחנה וטיפול
1.5 הפרעת ADHD במעגלי החיים – לימודי, חברתי ורגשי
2. השפעת הפרעת ADHD במישור הלימודי בגיל ההתבגרות
2.1 השפעת על היכולות ותפקוד הלמידה
2.2 תוצרי לוואי של ההפרעה בהתנהלות הלימודית השוטפת ובהישגים האקדמיים
2.3 אתגרים וקשיים סביבתיים והשפעתם
3. התמודדות והתערבות מערכתית
דיון
סיכום
ביבליוגרפיה