שאלה פתוחה (10 נקודות)
רשמו את כל המונחים/העקרונות מתוך התיאוריה הבאים לידי ביטוי בתיאור המקרה שלעיל וציינו בקצרה באיזה אופן כל מונח/עיקרון בא לידי ביטוי (אנא הדגישו על מונח בקו תחתון).
תשובה:
חיזוק חיובי: חיזוק חיובי הינו סוג של התניה, בה לאחר התנהגות חיובית, המחנך מחזק את התלמיד על התנהגותו. החיזוק יכול לבוא לידי ביטוי באופן מוחשי, כמו פרס כלשהו, חברתי, כמו הערכה בפני חברים לכיתה או מוכלל. במקרה המתואר, המורה נותנת חיזוק חיובי ליעל, על כך שיעל הוציאה את הציוד מהתיק ופתחה את החוברת. המורה השתמשה בחיזוק חיובי חברתי, וציינה את הנכונות במעשיה של יעל בפני כל הכיתה.
הכחדה: הכחדה הינו סוג של התניה, בו ההתנהגות הלא רצויה אינה מחוזקת בשום צורה, בעוד להתנהגות הרצויה ניתן גם בעבר וגם בהווה חיזוק חיובי. המורה משתמשת בשיטת ההכחדה, כאשר רואה שיעל אינה מוציאה את הציוד שלה. בסיטואציה הזו, יעל מודעת לכך שההתנהגות הרצויה הינה הוצאת הציוד, בגלל שבשיעור זה מה שתמיד נדרש ממנה, וניתן להסיק שקיבלה על התנהגות זו חיזוקים חיוביים בעבר. במקום להעיר לה או לצעוק, המורה משתמשת בהכחדה ולא מגיבה בשום דרך.
תיאור מקרה מס' 2: התיאוריה הקוגניטיבית
שי, תלמיד נבון בן 14 הלומד בכיתה ח', סובל מחרדת בחינות. ביום המבחן בספרות נלחץ מאוד, ניגש אל המחנכת ואמר לה שהוא לא יכול להיבחן. המחנכת שאלה אותו מה הבעיה והוא ענה לה כך: "אני בחיים לא אצליח במבחן הזה מכיוון שלא הצלחתי במבחן הקודם בספרות – אני כישלון. בנוסף, אני בטוח שהמורה לספרות בחרה את השאלות שיהיו לי הכי קשות ומסובכות". כשהמחנכת עודדה אותו להמשיך לספר לה איך הוא מרגיש, שי אמר לה שהוא בטוח שגם היא (המחנכת) חושבת שהוא לא יצליח במבחן, רק שלא נעים לה להגיד לו את זה. בשלב הזה, המחנכת הציעה לשי לחשוב ביחד על פתרונות אפשריים לקושי שהוא חווה. הפתרונות ההתחלתיים ששי העלה היו: שהוא ילך הביתה ולא יבחן בספרות, שכל תלמיד הסובל מחרדת בחינות יקבל 10 נקודות תוספת בכל מבחן, ושיבטלו את כל המבחנים בביה"ס. המחנכת הקשיבה לשי וביחד הם המשיכו להעלות מגוון פתרונות לבעיה.
שאלה פתוחה (2 נקודות)
נתחו בקצרה את תיאור המקרה שלעיל עפ"י מודל אפר"ת. כלומר, הסבירו מה בתיאור המקרה מהווה את ה-א' (אירוע), פ' (פרשנות), ר' (רגש), ו-ת' (תגובה) –מזווית הראייה של התלמיד.
תשובה:
אירוע: שי צריך לגשת למבחן בספרות, אך יש לו חרדת בחינות קשה. בנוסף, הוא נכשל במבחן הקודם בספרות מה שרק מפחיד אותו יותר.
פ- פרשנות: שי בטוח שהוא כשלון מוחלט, ושלעולם לא יצליח לעבור את המבחן הזה.
ר- רגש: שי מפחד ומרגיש שהוא לא מסוגל להתמודד עם הבעיה שלו לבדו.
ת- תגובה: שי ניגש למחנכת שלו, ומספר לה על הבעיה שלו. הוא מנהל דיון עם המחנכת לגבי הבעיה שלו ואפשרויות לפתרונות בשבילה.