מבוא
עבודה ההוראה בכיתות היא משימה מורכבת כשלעצמה, אחת כמה וכמה כאשר ההתמודדות הינה עם כיתה הטרוגנית. סקירת ספרות זו תעסוק בתחום ניהול הכיתה ובבחינת הרקע הספרותי לשאלת המחקר: "באיזה אופן מתמודד המורה עם ניהולה של כיתה הטרוגנית?" הסקירה תדון ראשית בנושא ניהול הכיתה ככלל, בכיתות הטרוגניות בפרט ובהתמודדות המורים בארץ ובעולם עם ניהולה של כיתה הטרוגנית, על שלל האתגרים המלווים בכך, וביניהם נושא הגזענות העולה בכיתות הטרוגניות.
יריב וגורב (2018), מסבירים בספרם, כי ניהול כיתה הינו הקנייתה של תשתית מוצקה וסביבת לימודים רגועה בכיתה, המאפשרת למידה באופן האופטימלי לתלמידים. זהו למעשה כל דבר שעושה המורה בכדי שההוראה תוכל להתבצע. החל מארגון תלמידיו, ארגון החלל והזמן בכיתה, וכלה בסידור חומרי הלמידה. לדידם, זהו אחד מן התחומים החשובים בהוראה, הדורש מיומנות וחשיבה מאיש החינוך. ניהול כיתה באופן מיטיב ישפר את איכותה של הלמידה, את הישגיהם של התלמידים ואף את היחסים ביניהם. מאידך, ניהול כיתה באופן לקוי, ייצור בעיות משמעת בקרב התלמידים ושחיקה בקרב המורים. על אף ההבנה כי הנושא קריטי לחוויית התלמיד והמורה גם יחד, הנושא לא נלמד במידה מספקת עד כה, בהכשרות ההוראה ובתחום המחקר. בעקבות כך, כינסו הכותבים אנשי חינוך לחשיבה מיוחדת וכתיבת הספר בנושא "ניהול הכיתה" (יריב וגורב, 2018).
לניהול הכיתה קיימות גישות שונות, המושפעות תכופות גם מאישיותם של מקבלי ההחלטות, כגון מנהלי בתי ספר. מחקרם של עטייה ואופלטקה (2007), עוסק בהשוואה בין תפיסות שונות של מנהלות ומנהלים, של בתי ספר, בנושא "ניהול הכיתה".