1. מטרת התכנית: תכנית זו הינה מערך מקיף וכוללני, הממוקד בקידום תלמידים בעלי קשיי למידה ו/או לקויות למידה תוך ביסוס תפקודי למידה. התכנית נועדה להוות תשתית פדגוגית-מערכתית שיכולה לשמש לקידום תהליכי למידה והוראה המותאמים במיוחד לצרכים של כיתה הטרוגנית. התכנית אמורה לאפשר לתת מענה דיפרנציאלי הן ברמה הכיתתית והן ברמה האינדיבידואלית. לשם כך, התכנית שמה דגש על תהליכים של מיפוי, התערבות ומעקב על בסיס נתונים. מכאן נובע שם התכנית – "אל"ה": איתור, אבחון, למידה והערכה. המטרה הכללית של המערך הינה לעודד הכלה של תלמידים בחטיבות הביניים דרך מענה לצרכים דיפרנציאליים ברמה החברתית, האקדמית, ההתנהגותית והרגשית. מורים מת"לים (מעריך ומקדם תפקודי למידה) אמורים להוביל את התפיסה של אל"ה בבית הספר. מת"ל היא לרוב מי שיש לה תואר שני בחינוך מיוחד או הוכשרה מקצועית בתחום.
באופן ספציפי, לתכנית ישנן 3 מטרות: שיפור הישגים של התלמידים בחטיבות הביניים (בעיקר באוריינות) דרך ביסוס תפקודי למידה; מזעור הפערים בין התלמידים; עידוד למידה עצמאית. התכנית גם שמה לעצמה שלושה יעדים מדידים: שיפור ציונים במקצועות המילוליים במבחני מיצ"ב ובמבחנים פנימיים של החטיבה; שיפור מדדי המעידים על תפקודי למידה; שיפור תחושת המסוגלות התלמידים והמורים בכיתות הטרוגניות.
2. אוכלוסיית היעד: קהל היעד הינו תלמידי חטיבת הביניים בכיתות הטרוגניות (גילאים 13-15) שסובלים מקשיי למידה או לקויות למידה ואותרו ע"י מיפוי התכנית (לא תלמידי שילוב או חינוך מיוחד).