מבוא:
מחקר זה יעסוק בסגנונות מנהיגות בקרב מנהלי בתי-ספר. מטרתו של מחקר זה הינה לבחון הבדלים באופי המנהיגות בין מנהלים בעלי ותק בניהול לבין מנהלים בראשית דרכם באמצעות ראיונות לעשרה מנהלים בעלי ותק שונה, כפי שיוגדר בהמשך.
בשנים האחרונות עברה תפיסת הניהול בבתי הספר, כמו גם בתחומים אחרים, טרנספורמציה מניהול למנהיגות. היינו, מנהלים שהם קודם לכל מנהיגים, בעלי חזון להוביל שינויים ארגוניים, היכולים לשמש דוגמה בעשייתם ולהשפיע על פעולותיהם של אחרים, מורים כתלמידים, להניע את המוטיבציה שלהם, לעצב יעדים ולהנהיג את הארגון, על מישוריו השונים, לצמיחה חינוכית והישגית. זאת, בשונה מהתפיסה הישנה שראתה במנהל כח אדמינסטרטיבי- המתחזק באופן יעיל ואפקטיבי את הסדרים הארגוניים הקיימים.
מנהיגות והובלה נחוצים לסדר בחברות ובארגונים שונים, ובתוכם גם בתחום החינוך, בהקשר לכך ניתן לצטט את גוסטב לה-בון : "ברגע שכמות מסוימת של יצורים חיים נאספת יחד, בין אם מדובר בחיות או בני-אדם, הם מעמידים את עצמם אינסטינקטיבית תחת מרותו של מנהיג". מעבר זה מניהול למנהיגות מביא איתו חקר ועניין רב אודות סגנונות מנהיגות, תכונות של מנהיגים, תכניות לקידום מנהיגות ועוד. ייתכן כי הפולמוס האידאולוגי סביב תכונותיו של מנהיג נעוץ בסיבה שאין זה עניין של מה בכך לעמוד על התכונות שהופכות מנהיג לכזה. שאלות אלו רלוונטיות בתכנון וביישום תכניות מנהיגות ובתחומים נוספים.
גם בקרב המנהיגים, לא קיימות תכוניות אחידות ומחקרים שונים מצביעים על סגנונות מנהיגות שונים. סגנונות שכאלו רלוונטיים גם עבור מנהלי בתי ספר, שהם כיום יותר בתפקיד מנהיגותי מאדמינסטרטיבי, כפי שהוזכר לעיל ויפורט בהמשך.
מבוא
סקירתספרות
מתודולוגיה
כליהמחקר
מדגם
הליך
ניתוחהנתונים
אתיקה
לוחזמנים
רפלקציה
ביבליוגרפיה