אנו נמצאים בעידן חדש בשדה הקרב, שבו הולך וגובר השימוש במערכות נשק אוטונומיות המבוססות על רובוטיקה מתקדמת. בנסיבות הבינלאומיות השוררות כיום, מסתמן כי ישנו קושי משמעותי להגביל באופן אפקטיבי את המשך התפתחותן של אותן מערכות, בקצב שידביק את הפיתוח הטכנולוגי. בשל אותו קושי ובהתבסס על הפיתוח הטכנולוגי והיתרונות הטמונים במערכות אלו עבור כוחות לוחמים שיעשו בהן שימוש, נראה כי טכנולוגיה זו תהיה יותר ויותר מרכזית בלוחמה בטווח הזמן הנראה לעין.
הדיון במערכות נשק אוטונומיות התרחב מאוד בשנים האחרונות בזירה המדעית, הצבאית, האקדמית, הדיפלומטית והפוליטית. ניתן להגדיר מערכות נשק אוטונומיות כמערכות בלתי מאוישות או רובוטיות בעלות יכולת לפעול ללא מעורבות יד אדם, או תוך מעורבות מועטה מאוד של אדם בהפעלתן, תוך שהן מפעילות חיישנים ומעבדים, וזאת על מנת להוציא לפועל משימות צבאיות וביניהן גם שימוש בכוח קטלני. השימוש בחיישנים ובמעבדים מאפשר למערכות לפעול בסביבה לא ידועה מראש תוך קבלת החלטות בזמן אמת, בהתבסס על שימוש באלגוריתם שנכתב מראש ובפקודות שניתנו לה על ידי מפעיליה, תוך התאמת הפעולה לתנאים השוררים בסביבת המערכת.
מערכות אלו מעוררות בין היתר התנגדות נרחבת להפעלתן ואף לפיתוחן, בשל סוגיות משפטיות ומוסריות שהן מעוררות. חרף אותה התנגדות, נראה כי קיים אתגר להגביל את אותן מערכות במסגרת האמנות והוועדות הבינלאומיות המקובלות, וכי השימוש בהן עשוי להתרחב מאוד בעשורים הקרובים.
מבוא
1. מערכות נשק אוטונומיות וכישלונם של תחליפי המוסר בפתרון הדילמה המוסרית
2. ניתוח לפי עקרונות המוסר
3. קוד אתי אותנטי ליצרני מערכות נשק אוטונומיות
סיכום ומסקנות
רשימת מקורות