סטריאוטיפים הם דימוי של דמויות, פרטים, עדות או עמים, שנמצאות במחשבת מישהו שמשליך עליהם את רעיונותיו כפי שהם נמצאים בראשו ובמחשבתו, ומתוארת אצלו את העולם האנושי והחברתי בצורה שתואמת את הערכים והאמונות שלו. זהו חלק בלתי נפרד ובלתי נמנע מהחשיבה האנושית.
על ידי סטריאוטיפים יכול אדם לארגן את כל המידע שיש לו ולסווג מידע חדש שהוא קולט באופן מהיר, כך שהם בעצם משמשים כמגירות. יש כמובן קבוצות אנשים ולא רק אדם בודד,שיש להם סטראוטיפים על אנשים בודדים או קבוצות אחרות. אלו דברים משותפים לקהילות מסוימות של אנשים. הן מהוות בסיס משותף לתפיסת עולם מסוימת שמושלכת על אחרים.
עבודה זו בוחנת את הסטריאוטיפ המזרחי כפי שהוא משתקף בסדרת הטלוויזיה שעת נעילה שהוקרנה בחורף 2020/21 בישראל. סמיכותה של מלחמת יום כיפור (1973) להפגנות הפנתרים השחורים (1972), אוכלוסיה מזרחית שחשה פגועה, הביאה את יצרי הסדרה להכניס לתוכה טיפוסים אלו ולהציג אותם בדרך מסוימת, כפי שאראה בעבודה זו.
סקירת ספרות
ניתוחי תוכן של סדרות טלוויזיה מצאו כי תוכניות גיבורי-על בתקשורת מציגות, כצפוי, סטריאוטיפים מגדריים חזקים של גבריות. עם זאת, מעט מחקרים בחנו את השפעות הצפייה בתוכניות כאלה. נערך מחקר בו השתתפו 134 אמהות לילדים בגיל הרך (ממערב ומצפון-מערב ארצות הברית), שדיווחו על חשיפת גיבורי העל של ילדיהן בתקשורת, במשחק סטריאוטיפי של גברים, משחק נשק ותיווך פעיל של ההורים בתקשורת בשתי נקודות זמן (שנה אחת).
מבוא
סקירת ספרות
שאלת ושיטת המחקר
ניתוח סצנות
דיון
מקורות