מבוא
המושג 'שואה' מגיע מהתנ"ך, ועל פי הפירוש המקראי הביטוי מבטא אסון כתוצאה מהרס, חורבן, כיליון, אסון שהגיע בהפתעה ללא סימנים מקדימים. כיום נעשה שימוש במילה זו על מנת לתאר את מצבם של יהודי אירופה תחת המשטר הנאצים כאשר הפך מונח זה סימן להתעללות והשפלה. רק בסיום המלחמה והמפגש בין הניצולים לישראלים משנחשפו הזוועות קיבלה המילה "שואה" את המשמעות אותה אנו מכירים כיום המתארת את השמדת יהודי אירופה (זנדנברג, 2008).
השואה מתוארת בספרות כאירוע ייחודי של טראומה, הכולל בתוכו אירועים טראומטיים מתמשכים, כגון, ניסיון להשמדת העם היהודי, אובדן דמויות משמעותיות, פגיעה והתעללות פיזית ונפשית קשה, הכוללת השפלה, תנאי מחיה קשים ומחסור בתנאים בסיסיים (ורדי, 1990 בתוך שמר, 2012). זהו, למעשה, אירוע העומד בסימן של אובדן: מחד, אובדן אכזרי של קרובים וחברים, ומאידך, אובדן של כבוד עצמי וזהות עצמית- הן אישית והן תרבותית (מוסקוביץ, 2008).
השואה נתפסת כמרכיב מרכזי ומעצב בזיכרון הקולקטיבי של מדינת ישראל השפעתה של השואה על החברה הישראלית ותרבותה בעלת משמעות גדולה, באופן זה זיכרון השואה ולקחיה הינו גורם מעצב ומשפיע על החברה הישראלית כמו גם על מדינת ישראל, הן בשיח הפוליטי והן בשיח המפלגתי (כהן, 1999). הזיכרון הקולקטיבי בחברה הישראלית ראה את "זיכרון השואה כמרכיב מרכזי, מעצב ומשפיע על הזיכרון הקולקטיבי של החברה הישראלית ומדינת ישראל המתהווה, הן בשיח הפוליטי והן בשיח המפלגתי. בנוסף, זיכרון השואה בחברה הישראלית עבר שינויים במהלך התקופות השונות ונראה כי שינויים אלה התבססו על צרכיה המשתנים של חברה זו כפי שטענו חוקרים כמו גל (2008) והאלבווקס (Halbwachs, 1992).
אחד הייצוגים החדשים ביותר של 'השואה' במדיה הינו 'הסטורי של אווה'- מיזם דיגיטלי אשר עלה ברשת החברתית 'אינסטגרם' במסגרת אירועי יום הזיכרון 2019. 'הסטורי של אווה' הינו למעשה יומן המוצג כסדרת סרטונים קצרים, כשלושים דקות אורכם הכולל, שאותם כביכול צילמה אווה היימן בטלפון נייד. בעבודה זו ברצוני לבחון באיזה אופן "הסטורי של אווה" מייצג את החוויה הטראומתית של זיכרון השואה? שיטת המחקר הינה שיטת מחקר איכותנית של ניתוח תוכן.
מבוא
סקירת ספרות
על 'זיכרון', טראומה ופוסט מודרניזם
שואה וזיכרון קולקטיבי
זיכרון השואה במדיה
'שואה', 'זיכרון ו'אינסטגרם'
אינסטגרם
מוות, זיכרון ואינסטגרם
'הפרטי הוא הפוליטי
'הסטורי של אווה': רקע
מתודולוגיה
שאלת המחקר ושיטת המחקר
קורפוס המחקר
כלי המחקר
ניתוח הנתונים
ממצאים
היבטים של נוסטלגיה
'היהודי הגלותי'- היעדר גבורה ומרד
הזיכרון הפרטי לעומת הקולקטיבי- לאומי: 'הפרטי הוא הפוליטי'
האינסטגרם ככלי להעברת רגשות
דיון ומסקנות
רשימת מקורות
נספחים