עד לפני כמה עשורים, ניתן לקבוע ולומר, כי תופעת ׳ההדרה החברתית׳, היוותה מקור למחלוקת בעולם המערבי, הן כדיון ציבורי, והן כדיון אקדמי. זאת מכיוון, שתופעה מרכזית זו, כוללת מאפיינים גלויים וסמויים כאחד, והסברים מבניים והיסטוריים, אשר בהגדרתם, עיצבו בצורה שונה את מכלול ההזדמנויות שאדם זוכה לו כדי להשתלב במציאות החברתית והכלכלית כאחד, וזאת עוד טרם שנולד. כיום, אין מחלוקת בנוגע לקיומה המורכב של הדרה חברתית, הנובעת מהבדלים תרבותיים בין קבוצות, שהופכים קבוצות מסוימות, חלקן מולדות (כמו מגדר או גזע), וחלקן נרכשות (כמו נכות או נטייה מינית), הפוגעים בשוויון ההזדמנויות בפרט ובשוויון בפרט, של אנשים שונים מרקעים שונים.
עם זאת, בעוד שקיימת תמימות דעים בנוגע לתופעת ההדרה, חוויית ההדרה הינה תופעה סובייקטיבית, המתבטאת באופן שונה מאדם לאדם, אם ונוכח ׳ההצטלבויות׳ (Intersectionality) השונות שכל איש ואישה מביאים עמם לכל מרחב ציבורי (כמושג המתאר מספר מערכות דיכוי המשפיע על השתלבותו של אדם, למשל, אישה ערביה בישראל, העלולה לחוות הדרה מתוקף היותה אישה ומתוקף היותה ערביה), ואם מתוקף העובדה שחוויית ההדרה הינה חוויה שאינה רק חברתית וכלכלית, אלא גם זהותית, נפשית ורגשית.
בעבודת מחקר זו, אבקש לבחון בדיוק את האופן שבו נתפסת חווית ההדרה, וזאת בהקשר של הלאום של הנבדק והמשתתף, ותוך בחינה של האינטליגנציה הרגשית שלו, מושג, כפי שיוצג במסגרת סקירת הספרות, המבטא את יכולותיו של האדם להיות מודע ושולט ברגשותיו, כמו גם לרגשותיהם של אחרים.
מבוא
הקדמה
סקירת ספרות
מהי הדרה
השתייכות ללאום ותחושת ההדרה של הפרט
מהי אינטילגנציה רגשית
מידת האינטלגנציה הרגשית וההשפעה על חוויית ההדרה של הפרט
סיכום והשערות המחקר
פרק השיטה
משתתפי המחקר
כלי המחקר
הליך המחקר
פרק הממצאים
סטטיסטיקה תיאורית
בחינת השערות המחקר
השפעות דמוגרפיות על השערות המחקר
פרק הדיון
ביבליוגרפיה
נספחים
נספח א׳: שאלון המחקר
נספח ב׳: תדפיסי SPSS מרכזיים