בעבודה זו נבחן את מעמדם של יהודי מרוקו משנת 1912 עד שנת 1956. בשנים אלו מרוקו הייתה תחת שלטון חסות צרפתית. נציג את היחסים בין היהודים והמוסלמים ונתאר את המדיניות שצרפת נקטה כלפיהם. נפרט על משטר וישי ועל יחסי המלך מוחמד החמישי כלפי נתיניו המוסלמים והיהודים. כמו כן, נתאר את התמורה שחוללה מלחמת העולם השנייה בקרב יהודי מרוקו.
בתקופת מלחמת העולם הראשונה תושבי מרוקו נחשפו פחות לעולם החיצון, רק בשנות העשרים של המאה העשרים נפתחו נמלים קיימים והוקמו נמלים חדשים מה שגרם לקשר עם העולם החיצון ואפשרות לתנאי מסחר. הרבה יהודים עסקו באותה תקופה במסחר, חלקם אף העתיקו מגוריהם מתוך העיר אל אזורי נמל כדי להחשף לעולם הגדול ולנסות את מזלם מבחינה כלכלית. היהודים עסקו לרוב במסחר ובמלאכה. בעלי המלאכה התפרנסו מסנדלרות, חייטות, נפחות, ייצור כלים מנחושת ועוד.
בשנות השלושים, בתקופה הקולוניאלית יחסי היהודים והמוסלמים היו מתוחים מבחינה חברתית ופוליטית. נבחן בפרוט את מצבם של היהודים מבחינה מדינית. נראה כי האנטישמיות במרוקו והסביבה הייתה קיימת הרבה לפני מלחמת העולם השנייה, האנטישמיות שהגיעה מאירופה סחפה גם את האוכלוסיה המוסלמית.
בתקופה זו שליטי מרוקו קיימו את תנאי עומר ואת מעמד הד'מי. לאורך השנים היו גזרות שונות מחמירות יותר או פחות מצד השליטים כלפי היהודים. ב- 3 לאוקטובר 1940 נחקק החוק הצרפתי "תקנון היהודים" חוק זה עסק במעמד היהודים, למעשה מצבם של יהודי מרוקו החמיר.
מבוא
חיי היהודים במרוקו ערב מלחמת העולם השנייה
מצב היהודים מבחינה מדינית
האנטישמיות במרוקו והסביבה
מצב היהודים מבחינה כלכלית
מצב היהודים מבחינה דמוגרפית
יהודי מרוקו בתקופת השואה
הקמת ממשלת וישי
מצב היהודים תחת משטר וישי
תקופת סיום מלחמת העולם השנייה
יחס המלך מוחמד ה- 5 ליהודי מרוקו
סיכום
רשימת מקורות