מרד בר כוכבא הינו אחת העימותים שנכרכו סביבם מיתוסים רבים בהיסטוריה היהודית. מיתוסים אלו מטשטשים לעיתים את העובדות ומייצרים מצגי שווא על תוצאות המרד או הישגי המורדים. בעבודת מחקר זו אחקור את אחת השאלות המרכזיות שעומדות בפני חוקרי מרד בר כוכבא – "האם ירושלים נכבשה בידי המורדים?" אבדוק את השאלה רק על בסיס של עדויות נומיסמטיות ואפיגרפיות.
במחקרי אבדוק האם נכבשה ירושלים בימי מרד בר כוכבא, ובאיזה עוצמה, ולמשך כמה זמן, במידה ואכן נכבשה. שאלת מחקר זו עמדה ועודנה עומדת במרכז במת חקר מרד בר כוכבא, שכן אם נכבשה ירושלים, הלגיטימציה למרד זה היא לאין שיעור שהרי שחרור ירושלים הוא הסמל המובהק להתחדשותה והמשכיותה של היהדות שחרטה על דגלה ניצחונות של מעטים מול רבים, כנס אלוהי. במידה ולא, דמותו של מנהיג המרד – בר כוכבא, והמרד עצמו נופלים בערכם ההיסטורי ובעיקר ערכם כמיתוס וסמל המאבק היהודי.
לצערי אין לנו כיום אף לא מקור נאמן אחד אשר מעלה מעל לכל ספק שירושלים נכבשה או לא נכבשה בידי המורדים במרד בר כוכבא, בעיקר לנוכח חסרון כתביו של יוסף בן מתתיהו[1]. לאור זה נכון לשים דגש על עדויות ארכיאולוגיות כמו מטבעות ועדויות אפיגרפיות, שכן פירושן של עדויות אלו לא יכול להשתמע לשתי פנים, ועדויות אלו מובהקות יותר מאשר כתבים של היסטוריונים כמו כמו קאסיוס דיו, אווסביוס, אפיאנוס ועוד.
מבוא
פרק 1: דיון במקורות
פרק 2: ירושלים כסיבה מרכזית לפרוץ המרד
2.1- אדריאנוס והיהודים
2.2- הפיכתה של ירושלים לאיליה קפיטולינה
2.3- תמיכת החכמים במרד בר כוכבא
פרק 3: עדויות כתובות – כתבים עתיקים
פרק 4: מטבעות בר כוכבא- ממצאים נומיסמטים
4.1 השוואת מטבעות המרד הגדול למטבעות בר כוכבא
4.2 סמלים וסיסמאות על המטבעות ותיאורכם
4.3 תפוצת המטבעות
4.4 מטבעות שמוכיחות את כינון מוסדות בעלי צביון ירושלמי
סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה