בעידן של היום, אנו רואים הרבה תופעות חדשות המתפתחות עקב ההתפתחות הטכנולוגית, התעשייתית והתקשורתית. תופעות אלה משפיעים לא רק על החיים היום- יומיים, אלא גם על מנהגי החיים של האנשים, צורות החשיבה והבחירות שלהם והכי חשוב, זה שהן משפיעות על החינוך של הדור הצעיר.
כאנשי חינוך, אנו רואים את התופעות האלה משתקפות בצורה ברורה בין כותלי בתי הספר. אחד הדברים הבולטים בתלמידים של היום, זה צורת החשיבה שלהם ודרכי פתרון הבעיות אצלם. לכן החלטתי לחקור נושא שהיווה תחום עניין עבורי, למשך תקופה ארוכה.
נושא המטה קוגניציה, וכיצד היא מתבטא בעבודת חקר ויצירתיות בפתרון בעיות, חקירת תופעות ודרכי חשיבה, הוא נושא חשוב עבורי. עקב זאת שהנושא הזה יכול להיות גורם מכריע ומהותי, בקביעת הרמות הלימודיות וההישגים הלימודיים, שהתלמידים מסוגלים להגיע אליהם.
במחקר הנוכחי החלטי לבחון את הקשר בין הישגים בעבודת החקר, לבין רמת המודעות המטה קוגניטיבית. וכיצד באה לידי ביטוי היצירתיות האישית של תלמידים בתהליך החקר, מתוך מטרה לפיתוח מיומנויות מטה-קוגניטיביות אשר לוקחת תפקיד בשפור איכותם של עבודות החקר וחשיבה יצירתית.
מטה קוגניציה מוגדרת כחשיבה מעל חשיבה, כלומר לחשוב על אופן החשיבה שלי. וכבר בהגדרה של המושג הזה, אנו יכולים לזהות שהוא דורש יצירתיות מחשבתית ומיומנויות מותאמות, אשר מסייעות בפיתוח דרכי החשיבה ולהוביל למטרה שלשמה נועדה המטה קוגניציה. כמו כן, מטה קוגניציה כוללת שני מרכיבים, כאשר הראשון הינו מודעות מטה קוגניטיבית והשני זה תפקודים ניהוליים.