עבודה זו מבקשת לנתח את ייצוגן של האימהות והזוגיות ברומנים של הסופרת יעל הדיה.
בחרתי בנושא זה בגלל שבאופן אישי אני מאוד אהבתי את הספרים של יעל הדיה, את האמתיות שבהם, והעיסוק בחיי יום-יום ובגלל שלדעתי דווקא בגלל שהספרים האלה רוצים להציג מציאות "אמתית", מציאות ישראלית של דמויות ריאליסטיות אז יהיה מעניין לבחון באמצעות תיאוריות פמיניסטיות וקריאה ביקורתית את האופן בו הרומנים שלה מציגים את המקום של האישה בתוך מערכת היחסים הזוגית ובתוך האימהות- ומה מקום הגבר בכך? כלומר, לנסות ולבצע קריאה מגדרית של הרומנים שלה ולהבין איך היא מציגה את עולמה ותפקידיה של האישה.
הרומנים אשר ינותחו בעבודה זו הינם: "תאונות" (2001) ו"עדן" (2005) של יעל הדיה-שני רומנים שעוסקים בדמויות יום-יומיות ובהן דמויות של נשים במערכות יחסים שונות, וכן נשים שמתעסקות עם נושא האימהות- ההתמודדות אתו או הכמיהה אליו. הנושאים שאני מבקשת לחקור הם ייצוג הזוגיות והאימהות מתוך פרספקטיבה וביקורת מגדרית.
סקירת ספרות
אימהות בשיח הפמיניסטי
מושג האימהות הוא אחד המושגים השנויים ביותר במחלוקת בשיח החברתי-פוליטי. התפיסה המסורתית מתבססת בהגדרתה על הצו הביולוגי שלפיו אישה היא בעלת אינסטינקטים טבעיים לשמש אם, ולכן באופן טבעי עליה לקבל על עצמה את תפקיד ההורה שהוא המטפל הראשי או הבלעדי. השיח הפמיניסטי העלה תפיסה חדשה ולפיה אימהות היא יכולת נרכשת המתפתחת תוך גידול הילדים, והיא מוגדרת באמצעות גורמים חברתיים וסביבתיים.
מבוא
סקירת ספרות
אימהות בשיח הפמיניסטי
אימהות בספרות
זוגיות בשיח הפמיניסטי
זוגיות בספרות
אימהות וזוגיות ברומן 'תאונות'
אימהות וזוגיות ברומן 'עדן'
דיון ומסקנות
רשימת מקורות