מטרת הסמינריון הינה לעמוד על הרציונאליים בדבר תיקון 39 להגנת הכורח. הסמינריון מתחלק באופן מהותי ל-3 חלקים אשר שזורים זה בזה באמצעות תתי פרקים.
בחלק הראשון, אתמקד בהצגת העקרונות העומדים מאחורי פרק הסייגים לאחריות פלילית בדיני העונשין במיקוד על סייג הכורח. אבחן את הגנת ה"כורח" כפי שהוא נקבע במשפט העברי לצורך השוואה להגנת ה"הכורח" הקבועה במשפט הישראלי. אעלה סתירה הקיימת עוד מימי המשפט העברי ואנסה ליישבה באמצעות מאמרים ומלומדים.
בחלק השני לעבודה אדון בסייג הכורח במשפט הפלילי ואציג את התמורות שחלו בסייג לאחר תיקון 39. כמו כן, אדון בסייגים שנקבעו במסגרת תיקון 39 המהווים סייגים להגנת הכורח כולל פסיקה בנושא. בשלב הזה אדון גם כן באינטרסים המוגנים ע"י סייג הכורח תוך הצגת פסקי דין רלוונטיים אשר יגדירו את חשיבותו של הסייג במערך הדין הפלילי בישראל.
בחלק האחרון אגע בנקודה חשובה הנוגעת לסוגיה המגדרית כפי שהיא עולה מתוך פסקי הדין בהם נידון השימוש בסייג הכורח וכיצד מערכת המשפט מתמודדת איתה. לצורך פתרון הבעיה אעלה מספר פתרונות אפשריים המוצעים ע"י מלומדים בליווי מאמרים תומכים. כמו כן, אבחן את סייג הכורח כפי שהוא קבוע במערכות משפט בינלאומיות. לבסוף, אגע בביקורת של מספר מלומדים על הפן השלילי של הגנת הכורח.
מבוא
עקרון האשם
כורח במשפט העברי
מהו אנוס?
כורח איומים וכורח נסיבות
פסיקת הרמב"ם
סייגים לאחריות פלילית
סעיפים 34ה' ו- 34כב(ב) לחוק העונשין
"סייג" או "הגנה"
סייג "הכורח"
היסטוריה חקיקתית
ס' 17 לפח"פ וס' 21 לחוק העונשין מול ס' 34יב'
השינויים בהגנת ה"כורח" במסגרת תיקון 39
נטל ההוכחה
"כורח" - הצדק או פטור?
"כורח" - פירוק לגורמים
סייגים לסייג ה"כורח"
הגנת ה"כורח" ביחס לנשים - ניתוח מגדרי של הסייג
סייג הכורח - משפט משווה
סיכום
מפתח פסיקה