דיני ההגבלים העסקיים נועדו להגן על התחרות ולהתמודד עם שימוש וניצול לרעה של בעלי מונופול. מונופול יכול להיווצר בצורה לגיטימית, כאשר ישנו גורם אחד שבידיו השליטה בשוק לאספקת מוצר מסוים או למתן שירות, ויכול להיווצר באמצעות הסדר כובל שנערך בין מספר צדדים – הסדר כובל שיכול להיות פסול בעצם קיומו. בשני המקרים חלים על בעלי השליטה בשוק דיני ההגבלים העסקיים.
חוק ההגבלים העסקיים קובע, כי העובר על הוראות החוק עובר בכך עבירה פלילית, שהעונש בגינה קבוע בחוק, וכן הינו חשוף לתביעה אזרחית מהנפגעים מהעבירה. בכל הנוגע לעבירה הפלילית הקבועה בחוק ההגבלים העסקיים, נקבעה רשימה של נסיבות מחמירות, שבהתקיימותן, ניתן להטיל על בעל המונופול או על הצדדים להסדר כובל עונש חמור מהעונש הקצוב לעבירה "רגילה".
בין יתר ה"שימושים הפסולים" הקבועים בחוק לגבי בעלי שליטה, נקבע כי "קביעה של רמת מחירי קניה או מכירה בלתי הוגנים של הנכס או של השירות במונופולין" עלולה לעלות לכדי שימוש פסול, כאשר זה נעשה תוך פגיעה בתחרות החופשית בשוק. בפסיקה נעשה שימוש בהוראה זו במקרים בהם בעל המונופול או הצדדים להסדר העלו מחירים באופן בלתי מוצדק לגבי כלל הציבור, וכן במקרים בהם התבצעה אפליה של מחירים. יחד עם זאת, מעיון בפסיקה ניכר כי בתובענות אזרחיות שהוגשו כנגד קיומה של אפליית מחירים, לא ניתן משקל רב לדיני ההגבלים העסקיים, והדיונים התמקדו בדינים אחרים.
מבוא
האיסור על אפליית מחירים
מהו מונופול
החריגים להסדרים כובלים
עשיית עושר ולא במשפט
אפליית מחירים במישור הפלילי
משפט משווה
עמדה אישית
סיכום
רשימה ביבליוגרפית