שאלה 1
תוקפן של התקשרויות אשר התבצעו לשם הקמתו של עסק ועובר להקמתו, נדונו בפסק הדין בעניין רוט[1]. בית המשפט קבע כי יש לבחון את מהותם של ההסכמים לשם הגדרתם.
ייתכן והסכמים אלו יוגדרו כהסכמי שותפות, וזאת בהתקיים 3 תנאים מצטברים: א. קיומו של עסק. ב. שני אנשים או יותר שמנהלים את העסק במשותף. ג. מניע משותף להפקת רווחים. בעניינינו, נראה כי לגבי ההסכמים שנכרתו עם הדס ולירון, לא מתקיים אף לא אחד מהתנאים האמורים, ולא ניתן יהיה להגדיר את ההסכם שנכרת בין שלושת מקימי החברה לבין נותני השירותים, כחוזה שותפות.
ייתכן גם והסכמים אלו יוגדרו כחוזי יזמות. המונח "יזמות" איננו נושא הגדרה משפטית ממצה, אך כולל בתוכו שלושה מאפיינים: א. גילוי רעיון או תוכנית עסקית. ב. חקירה בדבר הכדאיות של הרעיון.
שאלה 2
בכל הנוגע לתביעות הנזיקיות האישיות שהוגשו כנגד האורגנים בחברות, יש לדון האם מתקיימים לגבי האורגנים באופן אישי, יסודותיה של עילה נזיקית. לשם כך קבעה הפסיקה שני מבחנים מצטברים: א. יסוד נפשי של מודעות. ב. קיומו של קשר סיבתי בין ההוראה שנתן השולח, לבין העוולה שבוצעה[1].
בעניינינו, נראה כי יש ממש בטענותיה של מיכל כלפי לימור, אשר פעלה באופן אישי ומתוך מודעות מלאה לסיכונים הכרוכים באי מתן אזהרה, להפיץ את הכדורים, תוך פיזור הבטחות נטולות בסיס. אך ספק הוא אם ניתן יהיה לקבל את טענותיה כלפי מייסדיה של חברת האם, אשר כאמור הורו ללימור כבר בראשית הדרך, כי שומה עליה להזהיר את לקוחותיה מהסיכונים הכרוכים בנטילתם של הכדורים, ואף הקימו במיוחד בשביל כך את חברת הבת.
שאלה 3
אפשרות הפירעון מגורמים שונים יכול שתהא מבוססת על אחת משתי אפשרויות: א. הרמת מסך. ב. עילה נזיקית.
סעיף 6 לחוק החברות קובע כי "בית המשפט רשאי לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות העניין צודק ונכון לעשות כן במקרים החריגים שבהם השימוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באחד מאלה: (א) באופן שיש בו כדי להונות אדם" וכו'.
בכל הנוגע להרמת מסך כלפי חברת האם המחזיקה במניות חברת הבת. בפסיקה נקבע כי לשם כך יש לבחון זהות השליטה בין החברות[1], והאם ההבחנה ביניהן הינה מלאכותית. בעניינינו, ספק אם ניתן להצביע על זהות שליטה שכזאת. בפסה"ד בעניין רשף קבלנים, נאמר כי מאחר והקמתן של חברות בנות שכל מטרתן הינה להתחמק מנושי החברה, מהווה הבחנה מלאכותית שאיננה מהותית[2]. אך בעניינינו, ניתן להעלות טענה לפיה ההפרדה בין החברות הינה אמיתית, אשר נועדה על מנת לפעול בקרב ציבור לקוחות שונה, ובקריטריונים שונים.