שאלה ראשונה
ראובן ביקש לערוך מכירה פומבית של חלק מנכסיו. הוא פרסם מודעה עיתון שבה הוא מזמין מתעניינים למכירה הפומבית, במועד שקבע, תוך שציין במפורש כי אין לפנות אליו בדרך אחרת, והוא לא יקבל הצעות באופן אחר. לאה יצרה קשר טלפוני עם ראובן ביום שלמחרת, והציעה לו סכום גבוה במיוחד עבור פריט מסוים, ובו במקום העבירה לחשבון הבנק שלו את הסכום. האם נכרת פה חוזה?
כן. הייתה פה הצעה של ראובן וקיבול של לאה, כי קיבול יכול להיות בכל דרך.
לא. לא הייתה פה הצעה, כי ראובן לא פנה באופן ספציפי ללאה.
לא. הייתה פה הצעה, אבל לא היה קיבול המעיד על גמירות דעת.
לא. הייתה פה הצעה, אבל הקיבול לא היה בדרך שנקבעה.
התשובה הנכונה היא ד. הייתה פה הצעה, למרות שהיא לא כוונה במיוחד ללאה, כי לפי סעיף 2 לחוק החוזים הצעה יכולה להיות לציבור. אבל לא היה פה קיבול, למרות שלפי סעיף 6 קיבול יכול להיות במעשה או בהתנהגות אחרת, אבל זאת רק אם דרכים אלה של קיבול משתמעות מן ההצעה, ופה מההצעה משתמע כי הקיבול יהיה רק במועד המכירה הפומבית.
שאלה שנייה
ראובן ביקש למכור את מכוניתו לשמעון. ראובן שלח לשמעון נוסח חוזה חתום על ידו, מתוך כוונה כי שמעון ישלים את חתימתו שלו על החוזה. שמעון אכן חתם על החוזה, אולם ביצע תיקון באחד מסעיפי החוזה שעסק באחריות של ראובן לתקינות הצמיגים ברכב. האם נכרת חוזה בין ראובן לשמעון?
כן.
לא.
רק חלק מהחוזה, שבו לא נעשו שינויים.
נכרת חוזה רק לגבי הסעיף שאותו תיקן שמעון, כי רק לגביו הוא הביע הסכמה ממשית.
התשובה הנכונה היא ב, מאחר ולפי סעיף 11 לחוק החוזים קיבול תוך שינוי או תוספת כמוהו כהצעה חדשה, ומאחר ויש פה הצעה חדשה של שמעון, ולא נתון כי ראובן קיבל אותה, לא נכרת חוזה.