מטרות השיעור:
מטרה שפתית: הילדים יעשו שימוש בשפה הן מבחינת ההבעה בעל פה והן מבחינת השפה הכתובה. כתיבת מכתב לדמויות המופיעות בסיפור תוך שימת דגש על כללי הכתיבה- כתיב נכון וקריא, סימני פיסוק וניקוד ומבנה המכתב.
מטרה רגשית: הילדים יצטרכו לשתף את רגשותיהם ודעותיהם ולהביא אותם לידי ביטוי בכתב.
מטרת השיעור בתחום התוכן: ט"ו בשבט
האוכלוסייה: כיתות ג'-ד' בחינוך הרגיל
מספר הילדים: קבוצה של עד חמישה ילדים על מנת לתת את הדגש ותשומת הלב לכל ילד ולמכתב שהוא כותב.
מהלך השיעור:
שלב א- המורה תציג בפני הילדים את הספר "העץ הנדיב" ותקרא אותו.
שלב ב- המורה תערוך דיון קצר על הסיפור ותשאל את הילדים מה הם חושבים על הסיפור? מה ניתן ללמוד ממנו? עם מי מהדמויות בסיפור הילדים מזדהים? תוך כדי המורה תעודד את הילדים לשתף את מחשבותיהם ותחושותיהם.
שלב ג- המורה תסביר לילדים שהיום כל אחד יכתוב מכתב לאחת הדמויות המופיעות בסיפור. היא תציג לילדים על הלוח דוגמא של מכתב רשמי ותסביר על מאפייניו הייחודיים. היא תתעכב על הגדרות חדשות כמו מען ונמען, ראשי תיבות מסוימים (א"נ, ג"נ) הפירוש שלהם ואיפה צריך לכתוב כל דבר.
שלב ד- המורה תבקש מכל תלמיד לכתוב מכתב לאחת הדמויות בסיפור איתה הוא מזדהה על פי מבנה המכתב שנכתב על הלוח. לילדים תינתן יד חופשית לכתוב כל מה שהם חושבים ומרגישים תוך שימת דגש למבנה המכתב התקין.
שלב ה- כל תלמיד יציג למורה את המכתב שהוא כתב. המורה תבחן את צורת הכתיבה ותתמקד בכללי הכתיבה- סימני פיסוק וניקוד, כתיב נכון וקריא ומבנה מכתב תקין. לבסוף המורה תתלה על בריסטול את המכתבים של הילדים שאותו היא תתלה על הלוח.