מבוא
משפחות מצוקה הם אתגר לא פשוט לאנשי המקצוע שעוסקים בתחום. ההתמודדות כוללת הרבה קשיים: עוני, חוסר השכלה, חוסר תעסוקה, קשיי דיור, בעיות בריאות סטייה חברתית ובעיות בתוך המשפחה. שרותי הרווחה נותנים מענה לכך, אבל ההתמודדות בפועל מתוארת הרבה פעמים כתסכול, כלומר – שרותי הרווחה לא מצליחים לפרוץ את המחסום של משפחות אלה ולעזור להן.
יש דיווחים חיוביים יותר על טיפולים אישיים ומותאמים למשפחה, שמצליחים יותר להגיע להישגים. הטיפולים האלה הם ארוכים בדרך כלל, גמישים ומתאימים בצורה אישית לכל משפחה. גם בישראל יש תכניות שפועלות בשיטה זו, אבל אלה פרויקטים מיוחדים, ולא המדיניות הכללית של משרד הרווחה, ככה שמובן שרוב משפחות המצוקה לא מקבלות אותו. עוד חיסרון בתכניות האלו, הוא שאין שימור של ההישגים לאורך זמן, כי הפרויקט מוגבל בזמן שלו.
המענה האמיתי שצריך לתת למשפחות עניות הוא שינוי עמוק, ולא רק להקשיב ולשנות קצת פה ושם. השינוי שצריך לעשות הוא קודם כל בתפיסה של הגורמים ברווחה את משפחות המצוקה, בשלוש רמות: תוך אישית – לא לראות את הפונים כמו אנשי שוליים חסרי כוחות שנכשלו בחיים. רמה בין אישית – להאמין שלמי שפונה יש כוחות לטפל בעצמו עם העזרה של איש המקצוע. וברמה המערכתית-ארגונית – לאפשר לעובדים ולפונים גמישות רבה יותר ויצירתיות. כדי להמחיש את השינוי שצריך לעשות, ולהראות איך עושים אותו בפועל, מובאים שני סיפורים:
סיפורי מקרה
סיפור ראשון: זהבה, בת 24, אמא לשלושה ילדים, הגיעה לטיפול כי סיפרה שהיא בדיכאון והיא מכה את הילדים שלה. ברקע משפחה מורכבת עם קשיים, ובעל מבוגר וחולה. שני ילדים של זהבה לא בריאים במאה אחוז, בעלה עובד אבל לא מרוויח כמעט מהעבודה, יש ביניהם הרבה ויכוחים והוא אלים אליה, אבל לא לילדים. הבעיה הכי גדולה שלהם היא דיור: הם קנו דירה אבל היא לא ראויה למגורים, וכיום הם גרים בדירה שנכנסו אליה בלי רשות, והתנאים בה קשים מאוד. בעמידר מאיימים לפנות אותם משם. זהבה התגרשה מבעלה, היא חושבת שזה רק בגלל שככה יקבלו עזרה, אבל בעלה מתכוון לעזוב אותה.
זהבה הופנתה לטיפול של סטודנטית בידי המטפלת ברווחה. הסטודנטית תיארה את זהבה כמוזנחת ונראית מבוגרת יותר מהגיל שלה, מדברת כל הזמן על הקשיים שלה, על החיים הקשים והמצוקה. הסטודנטית מתארת שלא יכלה להסתכל לזהבה בעיניים בגלל בושה ואשמה, כי הם באותו גיל בערך, אבל המצב שלהם שונה כל כך. הסטודנטית ניסתה ליצור קשר עם המטפלת של זהבה ברווחה כדי ליצור שיתוף פעולה טיפולי, אבל המטפלת ברווחה טענה שאין לזהבה סיכוי ולכן היא לא משתפת פעולה. הקשר הטיפולי התנתק והסטודנטית לא הצליחה לחדש אותו. זהבה התגרשה מבעלה והתחילה לקחת כדורים פסיכיאטריים ממכרים.