פערי השכר בין מגדרים ואוכלוסיות שונות הינה סוגיה רצינית שנבחנה בעבר וגם כיום. מחקרים רבים נעשו במהלך השנים לגבי הסיבות לכך. יש חוקרים שמסבירים את מקור הפער באפליה, לעומת זאת לדעת חוקרים אחרים המקור הוא בהבדלים שונים בין המינים והאוכלוסיות , בתכונותיהם, העדפותיהם ועוד.
עולה השאלה מדוע פערי שכר אלו קיימים, האם בעקבות הבדלים בתכונות ההון האנושי של העובדים או מסיבה הקשורה לאפליה לרעה של קבוצה אחת, או בכלל אפליה לטובה של קבוצה אחרת. פערים אשר נובעים מהבדלי תכונות הינם לגיטימיים וניתן לצמצם אותם בעזרת העלאת רמת ההון האנושי של אותם העובדים. אך במידה והפער נובע מתוך אפליה הוא איננו לגיטימי וקיים הצורך להשתמש נגדו באמצעות חקיקה ו/או העדפה מתקנת.
בין ההסברים לערי השכר יובא מחקר של וילנר ואח (2021), אשר מונה גורמים שונים לפער השכר המגדרי. המרכזי שבהם הוא שבישראל עבדו נשים בממוצע כ-8 שעות שבועיות פחות מגברים (נתונים שהיו עדכניים לשנת 2017). עוד ממצא חשוב הוא שבמשרה חלקית שיעור הנשים שעבדו בסוג משרה זה היה גבוה פי 2.5 לעומת שיעור הגברים – 31% מהנשים לעומת 13% מהגברים. הגישה שעומדת מאחרי זה הוא שרוב האחריות על הילדים והבית מוטלת על האישה ולכן במקרה של קונפליקט בין עבודה לבית, במיוחד בים שעות עבודה לשעות בית, האישה היא זו שנושאת בנטל.
מבוא
סקירת ספרות
גורמים אפשריים לפערי השכר בין המינים
קריירות מגדריות
נשים בשוק העבודה
פערי שכר הקשורים לעדות ועולים חדשים
מגמות עדכניות בפערי שכר בין מגדרים
פערי פנסיה מגדריים
מחקר עיוני
מחקר אמפירי
שיטה
ממצאים ודיון
סיכום
מקורות
נספח