בעבודה שלפנינו, אדון בתופעת תוספי מזון המתווספים למזוננו או לחומרי הגלם במישרין או בעקיפין. בעיקר, אני אבדוק האם הדבר מזיק לבני האדם הצורכים מזון זה, במודע או שלא במודע.
בשנים האחרונות אנו עוברים תהליכי מודרניזציה ופיתוח טכנולוגי בתחומים רבים נראה זאת גם בתחום המזון. בעשורים האחרונים, לצד הגידול בטכנולוגיית המזון והחקלאות המודרנית, פותחו שיטות לתיעוש עיבוד המזון והוספת מרכיבי מזון מזיקים אשר משרתים את היצרנים, חקלאים, משווקים אך לא תמיד עולים בקנה אחד עם הבריאות שלנו והמוסריות שבדבר.
כמעט לכל המוצרים בתעשיית המזון מוספים תוספים שונים, מצבעי מאכל וחומרים משמרים ועד ממתיקים מלאכותיים שחזקים מסוכר. החומרים מסומנים ברשימת הרכיבים על האריזה, ולפעמים בכלל לא. איך נדע כמה הם מסוכנים לבריאותנו? תוספים במזון (להבדיל מתוספי תזונה) הם חומרים המוספים למזון או למשקה למטרה טכנולוגית. בתוספים אלה נכללים חומרי שימור, צבעי מאכל, משפרי טעם, חומרים מייצבים, מתחלבים, מונעי קצף, מקציפים, מגבשים, ממתיקים מלאכותיים ועוד (שרף-דגן, 16.8.2011).
תוספים נוספים כמו הורמונים המצויים במזונות מהחי כמו במוצרי בשר, דגי בריכה, מוצרי חלב וביצים, או מתן אנטיביוטיקה לפרות ולעופות , יכולים להזיק במידת מה גם אם יש פיקוח (שרף-דגן, 16.8.2011). האם ידועות ההשפעות העתידיות של זה על חיינו? אולי התחלואה הגבוהה שיש היום במחלות סרטניות קשורה לתוספים אלה?
מבוא
1. מהם תוספי המזון?
תוספי מזון: הגדרה
תוספי מזון ישירים ועקיפים ומטרותיהם
סיווג של תוספי מזון
2. הביקורת על תוספי המזון
תוספי מזון: השלכות בריאותיות
מודעות ציבורית ושקיפות במידע
השוק החופשי: מסגרת שלא מצליחה לאזן את עצמה
פעולתו של החוק בתחום תחליפי המזון
הסביבה החברתית והחברה האזרחית
3. דיון מוסרי
4. פתרונות
5. סיכום
רשימת מקורות
מקורות אקדמיים
כתבות ודפי אינטרנט