2.1 הקדמה
בפרק זה אנו מבצעים סקירת ספרות, המתבססת על מקורות אקדמיים והן על מאמרים מקצועיים בתחום בטיחות ברכב. המטרה הכללית של מערכות בטיחות הרכב היא למזער את הסבירות לתאונה ובמקביל להגן על חיי האדם (ברכב או מחוצה לו) גם כאשר תאונה מתרחשת. אנו סוקרים את מרבית מערכות הבטיחות הקיימות כיום וחשיבותן ברכבים, כמו כן יוצגו טעמי הקנייה של האוכלוסייה בעת קניית רכב והחשיבות הניתנת למערכות הבטיחות.
בסקירת ספרות הבאה, אנו מתייחסים לתחומים הבאים:
סוגי מערכות בטיחות ברכבים – קטגוריות ומערכות ספציפיות – פרק 2.2.
חשיבות מערכות הבטיחות בהצלת חיים – פרק 2.3.
טעמי הקניה של האוכלוסייה בעת קניית רכבים– פרק 2.4
סיכום הפרק – פרק 2.5
2.2 סוגי מערכות בטיחות ברכבים – קטגוריות ומערכות ספציפיות
ברכבים הקיימים כיום בשוק, ישנן מערכות בטיחות מסוגים שונים. חלק מהמערכות משולבות ברכבים כבר בשלב הייצור, כדוגמת חגורות בטיחות, מערכות בלימה אוטומטיות וכדומה. אולם קיימות מערכות בטיחות אשר מותקנות ברכבים על ידי בעלי הרכבים כתלות בצורך, כדוגמת מערכות התראה שונות לנהגים. מערכות אלה לרוב מחולקות לשני סוגים עיקריים: מערכות פסיביות – שמטרתן לספק הגנה במקרה בו תאונה היא בלתי נמנעת; מערכות אקטיביות – שמטרתן למנוע תאונה לפני שהיא מתרחשת או לכל הפחות לצמצם את חומרתה באופן משמעותי (צוקרמן, 05.08.2018). יוצגו כאן סוגי המערכות השונות ופירוט קצר לכל אחת.
א. מערכות בטיחות פסיביות – מערכות שבדרך כלל נכללות בתהליך הייצור של הרכב או לאחר היציאה לשוק ( (after marketומטרתן למנוע או למזער נזקים לנהג ולנוסעים בעת התרחשות של תאונה (מדריך כלמוביל לנהג, מאתר https://www.colmobil.co.il/definition/active_and_passive_safety/ ).
מערכות הבטיחות הפסיביות מגיעות בדרך כלל כסטנדרט בכלל הרכבים המודרניים כחלק מתקן הבטיחות הניתן לרכב, לדוגמא (Vashist & Kumar, 2017):