קיבוץ משמר העמק, השוכן במדרון הצפון מזרחי של הרי מנשה על גבול עמק יזרעאל, משתייך סטטוטורית למועצה האזורית מגידו. יתר על כן הקיבוץ מהווה חלק מן המרחב הביוספרי רמת מנשה המכתיב רעיונית את פילוסופיית התכנון הרחבה וארוכת הטווח משום שבבסיסו עומד עקרון הקיימות: בני אדם החיים במרחב בשילוב הטבע מנצלים את משאבי הטבע בצורה המשמרת אותם כך שישמשו גם את הדורות הבאים. המשך התפתחות ופיתוח תוך שימור ערכי הטבע והמורשת כדי שגם הדורות הבאים יזכו ליהנות מהם. אמנם שטח הקיבוץ אינו מצוי בתוך פארק רמות מנשה, אך הוא צמוד אליו.
ברמה הארצית, קיבוץ משמר העמק וסביבותיו מוגדר בתמ"א 35 כאזור שימור משולב בעל רגישות נופית גבוהה ובתמ"א 22 כיער נטוע אדם. המגבלות הנובעות מהנחיות תכנוניות אלה, מאפשרות לכל היותר שינוי ייעוד של 5%, אך לא יותר מ- 30 דונם ברצף. אם נצרף לכך את המחויבות הנובעת מקיום המרחב הביוספרי, המסקנה המתבקשת במישור זה כי הצעה למיזם תיירותי תתבסס על שינוי ייעוד בשטח מצומצם ככל האפשר, תוך ניצול מירבי של האטרקציות הקיימות באיזור, מיקומו ודרכי הנגישות הקיימות.
בעניין זה ראוי לציין כי מיקום האיזור הינו בקירבה יחסית לשני מרכזי אוכלוסייה גדולים ביותר: מטרופולין חיפה (עד חצי שעה נסיעה) וגוש דן (כשעה נסיעה). יתר על כן, האזור מוקף בכבישים ארציים: כביש 70 וכביש 6 מצפון, כביש 65 מדרום וכביש 66 מצפון מזרח.
מבוא
ניתוח הפוטנציאל התיירותי
מטרות ויעדים
תפישה תכנונית ותמונת העתיד
תעדוף הפרויקטים
כלים אופרטיביים ואמצעים
סיכום