אנדרגוגיה – הלומד הבוגר
בוגר מבחינה פסיכולוגית הוא אדם שהגיע לתודעה שהוא אחראי לעצמו ובעל יכולת מוכוונות עצמית בחיים כאשר אנדרגוגיה עוסקת במכלול ההנחות בכל הנוגע לאופן בו לומד הבוגר (Knowles, Holton &Swanson, 1998). אנדרגוגיה היא האמנות והמדע של הסיוע והתאמת תהליך הלמידה למבוגרים (Samoilenko at el., 2020, 170). פריחת האנדרגוגיה ניתן ללא ספק לייחס למחצית השנייה של המאה העשרים (Galustyan at el., 2019, 150) מתוך המקום שאם בעבר הלמידה היתה לצורך העברת ידע ותרבות, הלוא שהיום זו נשתנה במהירות ולכן תהליך הלמידה צריך ללוות את הפרט לאורך כל חייו (Samoilenko at el., 2020, 170).
על מנת להגיע לרמת המוכנות הנדרשת ללמידה, הלומד הבוגר נדרש להבין את התועלות האישיות שלו בכל תהליך הלמידה, מה הסיבה שהוא לומד את מה שהוא לומד ומה החלופות באם לא יבצע את הלמידה. כמו כן, הלומד הבוגר מביע עמדה ביקורתית כלפי תכני הלמידה שהוא מקבל ואינו מקבל אותם כאשר אלו מגיעים בכפייה. כאשר הוא לומד, תכני הלימוד מסוגלים לשנות עבורו תפיסות חיים עליהם גדל (Knowles, Holton &Swanson, 1998).
גידול הפתיחות והדינמיות בהתפתחות החברתית מוביל בדרך קבע לכך שהחברה הופכת להיות פחות צפויה, מידת אי הוודאות שלה הולכת וגוברת ויציבותה החברתית יורדת.