מבוא
בעבודה זו אנסה לעמוד על מרכיבים שונים במסגרת הדיון על נושא האתיקה במחקר. לשם כך, אציג תחילה את תפקידו של החוקר ואת מהותו של המחקר האקדמי ככלל. בהמשך אבקש לרדת למרכיביו של הקוד האתי כפי שנוסח ב- 2011 ולחדד את נושא המחקר האיכותני במסגרת התנהלות אתית פרטיקולרית. לבסוף אבקש לסיים בדיון המעלה, מעבר לסקירה במסגרת העבודה, אתגרים וחסמים אשר חוקר עשוי להתנהל מולם במהלך ביצוע המחקר.
בבואנו לדון בנושא המורכב של אתיקה במחקר עלינו תחילה לעמוד על תפקידו של המחקר האקדמי ותפקיד החוקר באשר הוא. מהות המחקר האקדמי במסגרות כדוגמת מכוני מחקר, אוניברסיטאות וכד' הנו לפעול לקביעת טבעם של העקרונות של הנושא אותו הם חוקרים. מתוך שכך, הרי שהעיקרון העומד בבסיסו של כל מחקר הנו ההסתמכות על טיעונים והוכחות הנובעים מתוך תצפית ובחינה של הטבע או האדם- וכן על פעילותם של אלו ותוצריהם. פעולות ותוצרים אלו מתבססים על תצפיות וניסויים, לימוד, מחשבה וניתוח. (European Science Foundation, The European Code of Conduct for Research Integrity, Strasbourg, 2011).
תפקידו של החוקר בתוך מסגרות אקדמאיות אלו מצריך עמידה בסטנדרטים גבוהים הן מבחינה מתודולוגית והן מבחינה אתית. מסגרות אלו אמונות על תהליכי המחקר השונים ועל אופן ביצועם- הן ברמת המחקר והן באופן בו המחקר מתבצע. בהקשר של עבודה זו- נושא האתיקה.
חשיבותו של קוד אתי אחיד כפי שמובא במובאה לעיל ונוסח ב- 2011 נובעת, להבנתי, ממספר נקודות. נקודה ראשונה הנה עצם הופעת קוד אחיד זה. עצם משמעות בניית הקוד (יהיו תכניו אשר יהיו) מעידה על עצם חשיבותו.