הדמוקרטיה בישראל הינה צעירה, אף על פי כן היא עמדה בפני משברים רבים, מבחנים אין סופיים ולעיתים הפנתה את גבה לנקודות החולשה שלה. שוב ושוב, הייתה הדמוקרטיה בישראל מאוימת, והממשלה הנבחרת הייתה צריכה לשקול את צעדיה במסגרת הדמוקרטית המקובלת. בהרבה מקרים, מלחמת אזרחים הייתה מקרה ריאלי – משבר אטלנטה 1948, הנסיגה מסיני 1956,ההתנתקות 2005.
במחקרים בין לאומיים שנעשו בין 36 מדינות מפותחות, בנוגע ליציבות הדמוקרטיה, ישראל מוקמה במקום ה- 26. גם סקרים שנעשו בישראל מראים תמונה דומה. (נויברגר.ב, 2015)
אמות המידה הנהוגות בדמוקרטיה הן: לגיטימיות המשטר, אפקטיביות המערכת הפוליטית, מידת הסכמה בחברה, קיומם של שסעים עמוקים וחופפים, שיתוף פעולה מצד אליטות, מידת הקיטוב הפוליטי-אידיאולוגי- מפלגתי, רמת הפיתוח במדינה ופערים סוציו-אקונומיים-כלכליים, קיומה או אי קיומה של תרבות פוליטית דמוקרטית, עומס המשברים על המערכת הפוליטית ופתרונם, מרכזיות סוגיית הביטחון, הממסד החוקתי מוסדי, שיטת הבחירות וחופש לעיתונאות- חופש המידע (Jack.l 2007),)
עבודת מחקר זו מתמקדת בהיבט אחד של יציבות הדמוקרטיה – חופש העיתונאות וחופש המידע לפרט. מאפיין זה יהיה הבסיס עליו תנותח שאלת המחקר.
שאלת המחקר – באיזה מידה סיקורי התקשורת בעתות מלחמה משפיעים על חיזוק עקרונות דמוקרטיים (חופש העיתונאות וחופש המידע לפרט) בישראל?
מקרה בוחן – מבצע 'צוק איתן' לפני המבצע, ובזמן המבצע. שנה – 2014
האיומים הביטחוניים על ישראל מאז ומתמיד היו ממשיים וקיומיים (אמנם לא במבצע 'צוק איתן') מלחמות קיומיות, כמו יום הכיפורים, מלחמות קטנות כמו מלחמת לבנון השנייה, מלחמות ממושכות כמו מלחמת לבנון הראשונה, מבצעים, כמו 'צוק איתן', פעולות גרילה וטרור – אין מפתיע שיש לכך מחיר דמוקרטי- צנזורה צבאית, מעצרים מנהליים, המשך תופקן של תקנות הגנה לשעת חירום, עוצר, פיצוץ בתי חשודים, סגירת עיתונים, הרשאה לחקירות בדרכי עינויים, אפליה של אוכלוסייה ערבית ועוד (נויברגר.ב, 2015).
מבוא
פרק 1 – הדמוקרטיה בישראל
1.1 – שלבי התפתחות
1.2 – דמוקרטיה מתגוננת
2.0 התקשורת בישראל
2.1 מבנה התקשורת בישראל
2.2 תקשורת בישראל ולאומיות
2.3 תפקידי התקשורת במשטר דמוקרטי
2.3 חופש העיתונות
2.3.1 – חופש הביטוי של התקשורת בעתות משבר ומלחמה
3.0 – מקרה בוחן – מבצע 'צוק איתן'
3.1 – הגבלת חופש הביטוי לפני מבצע 'צוק איתן'
3.2 – הגבלת חופש הביטוי במבצע 'צוק איתן'
3.2.1- חופש הביטוי בידי העיתונאים עצמם
3.2.2- פרסום מידע בעתות משבר.
3.3 – אירועים יוצרי דעת קהל
3.3.1 – דעת הקהל במבצע 'צוק איתן'
4.0 - דיון
מסקנות
בביבליוגרפיה
נספחים