נאום קהיר של ברק אובמה (Obama, Cairo, 2009), הקרוי גם "התחלה חדשה" ("A New Beginning"), היה ההופעה הגדולה הראשונה שלו מול קהל לא אמריקני. הייתה לו חשיבות פוליטית רבה, בין השאר משום שהוא התמודד וניסה להביא שינוי מדיניות פוטנציאלי כלפי אזור שיחסיה של ארצות הברית עמו היו מתוחים עקב המלחמה בעיראק. הנאום נישא באוניברסיטת קהיר בארבעה ליוני 2009. בנאום, אובמה מתייחס בהרחבה ליחסים שבין ארצות-הברית למזרח התיכון. בעבודה, אני אבחן (בין שאר המוטיבים) את האופן בו ברק אובמה מתאר את היחסים בין המזרח התיכון וארצו.
יחסית בתחילת הנאום, הנשיא אובמה מכיר במורכבותה של סוגיית היחסים בין ארצות הברית למזרח התיכון, ומטיל ספק בעצם ערכו של הנאום: "אף נאום בודד אינו יכול להעלים שנים של חוסר-אמון, ואני לא אוכל לענות בזמן שניתן לי אחר-הצהריים הזה לכל השאלות המורכבות שהביאו אותנו לנקודה הזאת" (Obama, Cairo, 2009). הנשיא אובמה מבקש מהקהל להנמיך את ציפיותיו, ולהכיר במגבלותיו כנואם.
מטרתה של עבודה זו היא לנתח את נאום קהיר של ברק אובמה.
החלק הראשון של העבודה- המורכב משלושה פרקים- יציג את טקסט הנאום בהקשרו. הפרק הראשון יעסוק בברק אובמה, סוגיות מדיניות החוץ ומדוע היה חשוב לו לומר את דברו. הפרק השני יראה עד כמה מושפעים מאפייני הטקסט מדרך העברתו. הפרק השלישי יציג ניתוח טקסטואלי- כגון המוטיבים העיקריים בנאום, טכסיסים רטוריים, מרכיבים סמויים ומשמעותם.
מבוא
חלק ראשון: הטקסט בהקשרו
1. מי מדבר ועל מה
2. זיהוי הטקסט ומאפייניו
3. מרכיבי ניתוח טקסטואלי
חלק שני: ניתוח לפי קהלי היעד
4. מסרים כלפי שחקנים במערכת הבינלאומית
5. מסרים כלפי המערכת הפנים-ממשלתית
6. מסרים כלפי דעת הקהל מבית
7. מסרים כלפי דעת הקהל העולמית
חלק שלישי: מה קרה בפועל?
8. היבטים יישומיים בטווח הקצר והבינוני
9. פערים בין חזון למציאות- השלכות בטווח הבינוני והארוך
סיכום
רשימת מקורות
נספח: ראיון טלפוני עם מייקל אורן בתאריך 22.9.2016