"חוק זה, המסדיר, תוך יישום עקרון החילוניות, לבישת סמלים או בגדים המצהירים על השתייכות דתית בבתי הספר היסודיים, חטיבות-ביניים ותיכונים ציבוריים"[1].
"חוק הרעלה" של הרפובליקה הצרפתית נכנס לתוקף בשני בספטמבר 2004. החוק אינו מזכיר במפורש סמל דתי מסוים שהצגתו אסורה אך חקיקתו באה בעקבות משבר מתמשך בו נערות מוסלמיות ביקשו ללבוש כיסוי ראש מסורתי כחלק מקוד הלבוש האסלאמי המחייב צניעות. כניסתו של חוק זה לתוקף הניע תהליך של הפגנות אלימות של מוסלמים המתנגדים לו מול הסכמה של אירופאים רבים התומכים בו. כך, נפתחה מעין "מלחמה" בין התרבויות השונות על רקע חוק מדינה העוסק בדת.
ניתן לסמן את תחילתו של המשבר כאשר מהגרים מוסלמים רבים החלו לפקוד את יבשת אירופה בכלל את צרפת בפרט. הגירה המונית זו הביאה לשינוי מבנה האוכלוסייה וחשיפתם של תושבי צרפת לתרבות האסלאם מחד ומנגד חשיפתם של המוסלמים לתרבות המערב. חשיפה זו הביאה כל אחת מהתרבויות להתבצר בעמדותיה וליצור מצב בו יסודותיה מתחזקים עוד ועוד נוכח השוני העומד מולם.
"משבר הרעלה" מעמת ערכים מתנגשים בתרבות הצרפתית. הלאומיות הדתית מול חופש ביטוי, הפרדת דת מהמדינה מול חופש הדת, הזהות הלאומית הצרפתית מול זכותו של מיעוט אתני לשמור על זהותו הלאומית והדתית.
בעבודה זו תבחן התאמתה של תיאוריית "התנגשות הציביליזציות" כאשר מקרה חוק הרעלה יהווה מקרה מבחן. תחילה תוצג תיאוריית התנגשות הציביליזציות ולאחר מכן ייבחן חוק הרעלה מול התיאוריה כאשר צרפת, כמחוקקת החוק, תהווה מרכיב מרכזי ומייצג כציביליזציה מערבית.
מבוא
רקע תיאורטי- התנגשות הציוויליזציות- פרופ' סמואל הנטינגטון
זליגת הציביליזציות
חוק הרעלה
סכסוכים בעקבות חוק הרעלה
דיון
סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה