שאלה 1
א. מה הוא ההסבר שמציע רוברט מרטון לתופעת הסטייה החברתית, ומה הן הקטגוריות שהוא מציע לסיווג סוטים? (ספר הקורס, פרק 21, מחקרים קלאסיים 21.1, עמ' 834-833)
תשובה: סטייה ופשיעה הן תוצר של המתח בין הערך התרבותי של האדם לבין החלוקה הלא שוויונית של הזדמנויות לגיטימיות בחברה. על פי מרטון ישנן ארבע קבוצות סיווג – א. קונפורמיסטים יקבלו את המטרות הנורמטיביות ואת האמצעים להשגתן ללא קשר להצלחה האישית שלהם. מרבית האוכלוסייה נופלת בקבוצה זו. ב. ריטואליסטים הינם אלה אשר מאמצים את המטרות החברתיות אך לא זוכרים את הערך העומד מאחורי המטרה. לדידם יש לציית לכללים בשל עצם קיומם ולעשות כך באופן כפייתי טקסי . ג. נסגנים הם אלה שנטשו את המטרה והאמצעי יחדיו וכאילו נטשו את המיינסטרים. ד. מרדנים גם הם כמו הנסגנים ניתקו מהמטרה ומהאמצעים. עם זאת התנהגותם הינה אקטיבית ומטרתה לבנות את החברה מחדש.
שאלה 2
א. הסבירו את המושגים ''עוצמה'', ''עוצמה המבוססת על כפייה'' ו"עוצמה המבוססת על סמכות" על פי מקס ובר.
תשובה: על פי ובר, עוצמה היא סיכוי האדם לממש את רצונו על ידי מתן הוראה לפעולה גם בניגוד לרצונו של האחר המשתתף בפעולה.
ממשיכיו של ובר התייחסו לעוצמה המבוססת על כפיה שכן במצב זה העוצמה אינה לגיטימית במידה ומבוססת על יכולת לא לגיטימית להשיג את רצון הפרט תוך אילוץ מכופף אמתי של האחר. יש להבדיל בין סוג עצמה זה לעוצמה המבוססת על סמכות שכן זו מקבלת לגיטימציה מסוימת עקב הדמות הסמכותית אשר נותנת גושפנקה להתנהגות העוצמה.
שאלה 3
א.כיצד ניתן לנתח את התנועה החברתית של ההומוסקסואלים באנגליה על-פי השלבים השונים של התאוריה של סמלסר להיווצרות תנועה חברתית (ספר הקורס, פרק 22, מחקרים קלאסיים 22.2, ''ניל סמלסר על מובנן של תנועות חברתיות'').
תשובה: סמסלר ניסה להביר את ההתהוות של תנועות חברתיות באמצעות תיאוריה של מתח מבני. הנ"ל יצר מודל של ערך מוסף המחלק את היווצרותה של תנועת מחאה או תנועה חברתית על פי רצף שלבים. מבין השלבים הבולטים במקרה דנן ניתן לציין כי התנועה המדוברת מושתתת על התנהגות קולקטיבית המאגדת את קהילת ההומואים והלסביות אשר עד אותו רגע חיו בסתר ובבושה. כפי שנראה ישנה בעצם אמונה כללית רווחת שהמצב הנתון מצריך שינוי ופלטפורמה אשר קיים לה מקום ליצור שינוי אמתי בהבנת החברה שהומוסקסואליות איננה מחלה. סמסלר מציין באחד משלביו אירוע מכונן אשר מהווה ניצוץ או טריגר להתחלת המחאה. על אף כי אין מקרה מסוים אשר מצוין באירוע המוצג כנקודת מוצא, ישנה התייחסות לכך שהייתה השראה מסיסמת הכוח השחור 'שחור הוא יפה'. ניתן אולי להסיק מכאן כי מרד השחורים הוא זה שהיווה השראה לשינוי כעוד קבוצה מקופחת שיש לעמוד על זכויותיה בקרב האוכלוסייה ה"נורמטיבית".