החשיבות של בחינת המוכנות של מערכות חינוכיות, היא רבה. לא זו בלבד שהם מאוכלסים בילדים רבים, שעלולים להיות מטרה רגישה וכואבת במיוחד לארגוני טרור. בתי ספר וגני ילדים הם מוקדים של התכנסות המונית יומיומית. בקהילות רבות, יותר אנשים מתאספים במסגרת בית הספר מאשר בכל מסגרת אחרת, מדי יום ביומו. לכן, יש להכיר בסכנה של אירוע רב נפגעים במוסדות חינוכיים ולהתכונן לה (Graham et al., 2006).
מתקפות טרור, אירועי ירי ומקרים אחרים של אלימות קיצונית, משנים את סוגיית הבטיחות בבתי הספר ומעלים שאלות מטרידות חדשות. למשל, כאשר מנהיגי האומה מזהירים מפני איום הטרור, כיצד על הנהלת מערכת החינוך לפעול? לקחים שהופקו מאירועי אלימות-בבית-ספר קודמים, מחזקים את הצורך בהכשרת הצוותים לאירועים כאלה, הערכת אמצעי הביטחון ואמצעי הבטיחות בבית הספר, והכנת תכניות להתמודדות עם אירועי משבר, ובחינת אותן תכניות, כדי להגן על התלמידים והעובדים במוסד. על כן, עבודה זו מבקשת להציג את בחינת המוכנות המערכתית- חינוכית ברמה האזורית, למצבי אסון. זו עשויה לשמש אבן בוחן חשובה לבחינת רמת המוכנות, ולהוות בסיס להמשך הדיון בנושא.
במהלך סוף יוני ותחילת יולי 2014, החל ארגון החמאס לשגר רקטות מרצועת עזה לעבר ישראל, על רקע מבצע צבאי שניהל צה"ל ברחבי יהודה ושומרון. ירי הרקטות הלך והתגבר לכדי הסלמה ממשית. מספר הרקטות שנורו הגיעו לעשרות מדי יום.
מבוא
סקירת ספרות
שאלת המחקר ושיטת המחקר
ממצאים, דיון ומסקנות
מערכת החינוך במועצה האזורית אשכול, בתחילת מבצע 'צוק איתן'
פינוי והרחקת תלמידים ואנשי צוות
תיאום בין מוסדות החינוך לבין אנשי יחידות החירום
ההתייחסות לאנשי צוותי החינוך
סיכום
רשימת מקורות