שאלה 1
יוסי יכול להשתמש במספר מנגנוני הגנה על מנת להתמודד עם המצב הקשה אשר עשוי לעורר רגשות שאיתם יהיה קשה ליוסי להתמודד.
1. ההדחקה – התקרית בה אימו של יוסי רצתה להרוג אותו יכולה לעורר ביוסי רגשות של כעס ואף אגרסיות. כמו כן, יוסי יכול להרגיש שהוא יכול לתקוף את אימו, ובעקבות כך לחוות חרדה נוירטוית בעקבות מחשבה כי הוא עשוי לפגוע בה. מנגנון ההדחקה עשוי להתגבר על מחשבות אלו באמצעות דחיקת המחשבות ללא מודע, דבר אשר ימנע מאותן תחושות ורגשות לפגוע ב"אני" של יוסי. בעקבות כך, יוסי עשוי אף לשכוח כי אימו ניסתה להרוג אותו.
שאלה 2
א. התיאוריה הפרוידיאנית – על פי התיאוריה של פרויד, שמעון נשאר רווק ובודד מכיוון שהוא לא הצליח לפתור את הקונפליקט האדיפלי שמקורו בשלבי התפתחות מוקדמים (השלב הפאלי). העובדה כי הוא לא פתר את הקונפליקט גורמת לשמעון באופן לא מודע ליצור זוגיות משמעותית עם דמות בוגרת. הקושי הזה נובע מקיבעון של הליבידו על דמות האם. במהלך תסביך אדיפוס, ישנה תחרות עם האב, זה בא לידי ביטוי אצל שמעון בכך שהוא מחשק שחמט אשר גם הוא משחק תחרותי. כמו כן, העובדה כי לא פתר את הקונפליקט גרם לשמעון לחוות רגרסיה לשלב האורלי, בגלל קיבעון שלילי או חיובי אשר שימר את בשלב זה. שמעון חש חרדה עקב הקונפליקטים הלא פתורים ולכן פועל מנגנון הגנה מסוג היפוך תגובה אשר גורם לו להתמודד. כמו כן, הוא פותר את החרדה אותו מעורר הבידוד באמצעות מנגנון הגנה של רציונליזציה.
שאלה 3
התיאוריה של אדלר
נטייה גרעינית – האדם מונע באמצעות דחפים חברתיים אשר מניעים להגשמה עצמית באמצעות מאבק לעליונות וחתירה לשלמות.
מאפיינים גרעיניים – האדם הוא נולד כאורגניזם חברתי החותר להתגבר על הנחיתות המולדת ולהגיע לעליונות בעזרת דחפים חברתיים שלו. הדרך אל העליונות נסללת על ידי הצבת מטרות בדיוניות המושפעות מהתפיסה הסובייקטיביות של המציאות. המטרות שהאדם בוחר מושפעות מסגנון החיים שלו המבוסס על הפירוש הסובייקטיבי שלו לנחיתותו וממיקומו במשפחה (ילד בכור, ילד שני, הילד הצעיר, ילד יחיד). המטרות הבדיוניות אותן האדם בוחר הופכות למטרות הסופיות, המכוונות את כל התנהגותו.