Social Skills Interventions for Young Children with Disabilities (2003)
התערבויות חברתיות בקרב ילדים צעירים בעלי מוגבלויות
תקציר:
מאמר זה מרכז ומשלב (עושה סינתזה) את הממצאים של 23 מחקרים בנושא התערבויות לפיתוח יכולות חברתיות שנערכו בקב ילדים בני 3-5 הסובלות ממוגבלויות שונות, בין השנים 1975-1999. מטרת המאמר לספק תיאור של מטרת ההתערבות, דרך הביצוע, המידות והממצעים של כל אחד מהמחקרים, ובנוסף לנתח את גודל השפעת ההתערבות ביחס למאפיינים מהותיים של כל אחד מהמחקרים. מאמר זה יראה כי התערבויות מסוגים שונים הביאו לתוצאות חיוביות, ובכללן מודלינג, התערבויות באמצעות משחק, התערבות באמצעות אימון וחזרה על אותה פעילות שוב ושוב, ו/או על ידי עידוד.
עיקרי המאמר:
סוגיית התפקוד החברתי של ילדים הינה סוגיה מחקרים שזוכה לעניין רב. עם הזמן, השתנתה הדרך בה תופסים את היכולות החברתיות של מתפיסה כוללנית לתפיסה רב מימדית, המורכבת מכמה יכולות חברתיות. רוב החוקרים מסכימים כי יכולות חברתיות מתפתחות לאורך זמן, ובאות לידי ביטוי בצורה שונה בתקופות התפתחות שונות. לכן, יש הבדל באופן פיתוח יכולות חברתיות בין גילאי הגן לגילאי בית הספר, ומכאן חשיבות ההתמקדות המחקרית בילדי הגן.
בניגוד לתלמידים רגילים, ילדים בעלי מוגבלויות אינם מצליחים בחלק מהמקרים לרכוש מיומנויות חברתיות הכרחיות באופן ספונטני וברמה מספקת. חשיבות המחקר הנוכחי: נוטים לקשר בין יכולות חברתיות גבוהות לבין הצלחה בחיים לאורך טווח הזמן הארוך, ומכאן החשיבות שמייחסים למחקרים המכוונים לגילאי הגן בתחום.