ממ"ן 13 - שאלה 1
המאמרים בהן אני דנה בעבודה זו הינם:
אלכסנדר ג' ותומפסון ק. (2008) מבנים תרבותיים. האוניברסיטה הפתוחה. עמ' 23-52.
מאמרם של אלכסנדר ותומפסון דן במקומה של התרבות בחיי היום-יום, החוקרים טוענים כי התרבות מכתיבה את המציאות, בני האדם תופשים את המציאות באמצעות התרבות וכי הם אינם רואים את העולם בדרך לא אובייקטיבית, לא ניטראלית ולא שקופה, אלא התנהגויותיהם ותפישת עולמם נובעים מהתרבות בה הם חיים. כמו כן, תרבות משתנה ממקום למקום וכן מתקופה לתקופה, התרבות היא דינאמית והערכים שהיא מייצגת משתנים. כך מתארים החוקרים כיצד המציאות מורכבת מ:
סמלים: כאשר כל דבר במציאות הופך לסמל שמקבל את משמעותו על ידי התרבות בה הוא נוצר. החוקרים מבדילים בין סמלי קודש לבין סמלי חול המצויים ביום-יום.
נורמות: הנורמות הינן כללי ההתנהגות המקובלים, אשר אינם נכפים על האדם, אלא הוא מטמיע התנהגויות אלה, כחלק בלתי נפרד מאישיותו.
חוקים: החוקים הינם מיסודן של הנורמות המעוגנות בחוק כתוב, שעבירה עליו מובילה לענישה ומחייבת האופן "רשמי" יותר מן הנורמות את כלל הפרטים בחברה.
ערכים: הערכים הינם תוצאה של הנורמות והחוקים הקיימים בחברה, היוצרים את הערכים המנחים את האדם, שכאמור, מובנים תרבותית.
החוקרים מבחינים בין הגישה המוסדית אשר על פיה הערכים התרבותיים הנוצרים מן הנורמות והחוקים נעוצים בכוחניות מוסדית, כאשר הממסד הוא שכופה על האדם השקפות עולם מגדריות, גזעניות וכלכליות, לעומת הגישה התרבותית הטוענת כי אנשים הם שמעניקים לעולם משמעויות סובייקטיביות, כאשר התרבות כבר מוטמעת בתוכנו ואין צורך "לכפות" אותה על האדם.