עבודה זו תבקש לנתח דגם של יישוב אחד מבחינה השוואתית בין העבר של היישוב ובין המצב הקיים כיום. העבודה תנתח את היישוב מבחינת ההיסטוריה שלו, ההתפתחות היישובית בו והדרכים שבה הוא התפרנס בעבר והיום. המטרה של העבודה היא להראות כיצד שינוי התיישבותי יכול להתרחש במהלך השנים וכיצד המצב הכללי במדינה משנה את האופי של היישובים אשר נמצאים בה.
בחרתי את היישוב דגניה, מאחר ומקימי היישוב הם אנשי הקבוצה הראשונה אשר הקימה את היישוב שלה בישראל והיישוב מהווה אבן דרך בהתיישבות היהודית בארץ ישראל. הדגם אותו הציבה דגניה הפך להיות הדגם שלפיו הוקמו שאר הקבוצות במדינה ולכן היישוב נקרא "אם הקבוצות והקיבוצים". דגניה הוקמה עוד לפני הקמת המדינה ולכן מעניין לראות כיצד השתנתה דגניה וכיצד השינוי באופי של המדינה השפיע גם על היישוב הסמלי ביותר שהיא הצליחה לקיים במהלך השנים. על דגניה שמעתי כשהייתי קטן יותר באחד הטיולים לצפון, בתור יישוב קטן שהצליח לעמוד על אל מול הסורים במלחמת העצמאות, ותמיד סקרן אותי לבחון את היישוב בצורה יותר עמוקה, וכזו שלא קשורה רק למלחמות.
כדי לענות על המטרה של העבודה אתאר את ראשי הפרקים הבאים: הפרק הראשון של העבודה יעסוק ברקע כללי של היישוב. אספק פרטים כללים בנוגע ליישוב ואצרף תמונה אזורית של המושב בישראל.
הקדמה
רקע כללי
הקמת הישוב ומאפייניו בשנותיו הראשונות
הישוב בהווה
סיכום
רפלקציה
מקורות מידע
נספחים