היסטוריה של הביטחון והמודיעין הלאומי - מבחן בית

מזהה: 3075
מאמר חם

השווה/י בין שתי תקופות היסטוריות בהתפתחות רעיונות, ממסדים ו/או שיטות מובילות לעשיית המודיעין

מהם המאפיינים הייחודיים מבחינת אתגרי המודיעין, מטרותיו/ייעודיו, תפישה, מבנים ארגוניים ושיטות פעולה בכל אחת מהתקופות?

לפני מלחמת העולם השנייה -

גופי המודיעין בתקופה שלפני מלחמת העולם השנייה, לא היו מפותחים כלל, עיקר הפעילות שלהן התמקדה בהגנה מפני מדינות אויב והם היו חסרי משקל בכל הנוגע להחלטות לאומיות. על אף עובדה זו, בערב פרוץ המלחמה, היו קיימים כבר כמה גופי מודיעין בארצות הברית, כמו ה-MID שזו חטיבת המודיעין היבשתית. ה-ONI, משרד המודיעין הימי, שנשאר עד היום הגוף המודיעיני החזק ביותר. שני גופים אלו היו חלשים מאוד בתקופת מלחמת העולם השנייה, הם כל פעם היו מופתעים מחדש מהאירועים ולא נתנו התראות לגביהם לממשל. גוף נוסף הוא ה-FBI  סוכנות זו הייתה סוכנות המודיעין המרכזית באותה תקופה והייתה חלק ממשרד המשפטים. כאשר באותה תקופה היה גם לכל משרד גוף מודיעיני שולי. עיקר ההתעסקות של ה-FBI באותה תקופה היה בעניינים פנימיים בתוך המדינה ובשלב מסוים הוא עמד מול בעיית הריגול.

 

השווה/י בין שני דו"חות וועדות חקירה של הממסד האמריקני או בין שני מסמכים תורתיים של הביון האמריקני שנדונו בקורס. התייחס/י לסוגיות הבאות:

מהו ההקשר ההיסטורי שבו פורסם כל דו"ח/מסמך?

שנות ה-70 בארצות הברית החלו כעשור של ועדות חקירה בקהילת המודיעין האמריקאית כאשר היו ניסיונות לחזק את משרד המודיעין האמריקאי ה-DCI ואת השליטה שלו בקהילת המודיעין. ניסיונות אלו הביאו לשורה של גילויים שערורייתיים שהתפרסמו בתקשורת האמריקאית. גילויים אלו היו בעיקר ב-CIA ולכן היה קושי לבסס את שליטתו של משרד המודיעין האמריקאי מאחר וגילויים אלו הסיטו את דעת הציבור.

החלו כמה וועדות חקירה, שכל אחת מהן הביאה לניסיון לעשות רפורמה. באותה תקופה מתחילה לחלחל ההבנה שהממשלה והקונגרס לא מפקחים בצורה רצינית על קהילת המודיעין. אחת מועדות החקירה שמוקמת באותה עת היא ועדת  שטיזנגר. ההקשר ההיסטורי להקמת ועדה זו הוא שהנשיא ניקסון מטיל משימה, בדצמבר 1970 על היועץ לביטחון לאומי דאז והאחראי על סוגיות שקשורות לניהול תקציבים. ניקסון רוצה שהוא יעשה ועדת חקירה לגבי איך אפשר להפוך את הקהילה המודיעינית ליותר אפקטיבית מבחינת הפעילות שלה ויחד עם זאת לפחות בזבזנית. דוח שטיזנגר מתפרסם במרץ 1970 והוא חוקר את הדברים הללו.

150.00 ₪
סוג עבודה:
פרויקט
סוג מחקר:
עיוני
תגיות:
היסטוריה | סוציולוגיה ואנתרפולוגיה
שנת הגשה:
2017
מספר מילים:
2428
היקף עמודים:
7
בקשתך בביצוע....
הקפאת מאמרים - הסבר
לקוח שמעוניין למנוע מכירת עבודה ללקוחות אחרים, יכול לבצע זאת באמצעות הקפאת עבודה לפרק זמן מוגבל. כל מוצר דיגיטלי שנמכר מוקפא מידית ל-48 שעות ללא תשלום. בחלוף 48 שעות, ובמידה ולא רכשת הקפאה נוספת, המוצר הדיגיטלי יהיה זמין לרכישה על ידי משתמשים אחרים, לרבות אפשרויות הקפאה. לכןיש לקחת בחשבון שייתכן שלאחר סיום תקופת ההקפאה, המוצר לא יהיה זמין להקפאה נוספת משום שנרכש על ידי לקוחות אחרים ואף הוקפא על ידם לפרקי זמן ארוכים.

לא ניתן לרכוש מוצרים שהם בתקופת ההקפאה.