עבודה זו מוגשת במסגרת הקורס: אוכל והיסטוריה, במסגרתה תידון השאלה כיצד השפיע המעבר לארץ ישראל על תרבות האוכל האתיופי. מטרת העבודה הינה לבחון את התרבות העומדת בבסיס הבישול האתיופי, סקירת המחקר בתחום זה והבנה של השפעות המעבר של יוצאי אתיופיה לארץ ישראל על תרבות הבישול של העדה, המהווה חלק אינטגרלי מן הזהות של יוצאי אתיופיה. העלייה של יוצאי אתיופיה ארצה הביאה עמה תרבות ענפה הבאה לידי ביטוי, בין היתר, גם במטבחם הייחודי. דרך העבודה, תוצג חלק מן התרבות העשירה, כפי שמתבטאת בבישול, לצד הקשיים בהסתגלות למדינת ישראל.
רקע
אוכלוסיית מדינת אתיופיה מורכבת ממספר קבוצות אתניות וקבוצות דתיות. אחת מהן הינה הקבוצה היהודית "ביתא ישראל". יהדות אתיופיה התפתחה החל מימי בית ראשון ועד אמצע המאה ה-19 והתבטאה במנהגים, ספרים ומסורות שונות. יהודי אתיופיה, גרו בכפרים רבים שהיו פזורים על פני שטחים נרחבים, בצפונה ובצפון מערבה של אתיופיה. לרוב, התגוררו מרוחקים מכפרי הנוצרים, וחיו בתנאים כלכליים וחברתיים משלהם. ברבות השנים, נאבקו יהודי אתיופיה במסירות נפש בכדי לשמר את המסורת היהודית במדינתם. תכופות היו מושא לדיכוי שהופעל בידי ההנהגה ונרדפו במשך שנים (2004, Cohen).
יהודי אתיופיה מכנים את עצמם בשם "ביתא ישראל" = בית ישראל, אך בקרב הנוצרים באתיופיה כונו "פלאשים " = חסרי אדמה או "זרים". לאורך השנים, התקיימו מלחמות בין השליטים הנוצרים במדינה ובין קהילת יהודי אתיופיה שנשאו אופי דתי ופגעו בהם פגיעה כלכלית וגם פיזית.
מבוא
רקע
עליית יהודי אתיופיה ארצה
השתלבות יוצאי אתיופיה בישראל
המטבח האתיופי
תמורות במטבח האתיופי בעקבות המעבר לארץ ישראל
סיכום
שיר החסידה
רשימת מקורות
נספח