בתקופת השעבוד הקשה של בני ישראל במצרים, פרעה מלך מצרים, גזר גזרות שמד על הזכרים של בני ישראל, וזאת על מנת לדכא את קצב הגידול שלהם. ההתגייסות למהלך זה של שיעבוד והשמדה היה מלא. מצרים כממלכה, התגייסה כולה לתהליך.
עבודה זו תעסוק בדמויותיהן של חמש נשים, אשר השפיעו על היווצרותו של אחד הדמויות המוכרות ביותר בהיסטוריה האנושית. דמותו של מנהיגו של עם ישראל, בתקופת שיעבוד מצרים, משה, המכונה "משה רבינו".
בתוך תקופה זו, תושייה של אותן נשים, אשר עמדו למול אותה גזירת השמדה, כל אחת בדרכה היא, הביאו לכך, לעיתים רק בעקיפין, להיווצרותו וגידולו של משה, כאדם פרטי ולבסוף כמנהיג של עם ישראל.
בעבודה זו, ננסה להתחקות אחר דמויות אלו. המקרא אשר מתאר דמויות אלו, ממעט בפרטים עליהן. לעיתים אף איננו מספק אפילו את שמותיהן. ננסה לזהות מי הן, מה מאפיין את אותן נשים, וכיצד משה, מנהיג ישראל, הושפעה כתוצאה ממעשיהן, הן באספקט הפיזי והן באספקט הנפשי.
דרך סקירת הספרות המקראית, הספרות המדרשית וספרות המחקר, ננסה לחבר יחד את החלקים השונים על מנת לקבל תמונה מלאה של אותן דמויות נשיות שעמדו לעם ישראל.
1. המיילדות
1.1 הרקע וזמן הופעתן בסיפור המקראי
ספר שמות בפרק א, פותח בתיאור ירידת בני יעקב, המכונה ישראל, למצרים (עופר, 2000, עמ' 51). הרקע לירידה זו מתואר בספר בראשית פרק מ"ו, ירידה אשר התרחשה בעקבות בצורת ארוכה שהתרחשה באזור כנען.
הקדמה.
מבוא..
1. המילדות.
1.1 הרקע וזמן הופעתן בסיפור המקראי.
1.2 דמותן ותפקידן.
1.3 השפעתן על תהליך היווצרות משה.
2. אם משה.
2.1 הרקע וזמן הופעתה בסיפור המקראי.
2.2 דמותה ותפקידה.
2.3 השפעתה על תהליך היווצרות משה.
3 אחות משה.
3.1 הרקע וזמן הופעתה בסיפור המקראי.
3.2 דמותה ותפקידה.
3.2.1 זיהוי.
3.2.2 הופעתה הראשונה: תקופת שיעבוד מצרים..
3.2.3 הופעתה השניה: שירת הים..
3.2.4 הופעתה השלישית: מרים ואשת משה.
3.3 השפעתה על תהליך היווצרות משה.
3.3.1 הולדת משה: פטרונית.
3.3.2 שירת הים: המקבילה למשה.
3.3.3 אשת משה: המבקרת של משה.
4. בת פרעה.
4.1 הרקע וזמן הופעתה בסיפור המקראי.
4.2 דמותה ותפקידה.
4.3 השפעתה על תהליך היווצרות משה.
5. סינכרון השפעתן של הדמויות הנשיות כמכלול על דמותו של משה.
סיכום.
ביבליוגרפיה.