שאלה 1
א. מה לדעתכם תהיה עמדתו של צ'ארלס טיילור, היוצא מהגישה הרב-תרבותית, כלפי הביקורת המועלית בכתבה נגד הייצוג החסר בתאגיד הציבורי, ומדוע? שלבו בתשובתכם התייחסות לטיעוניו בדבר "החשיבות של הכרה" והיישום שלה באמצעות "פוליטיקה של הבדל".
השיח בציבורי בימינו עוסק רבות בדרישתן של קבוצות לקבל "הכרה", כלומר, לקבל התחשבות מן הציבור הרחב בייחודן או בערכן. צ'ארלס טיילור מסביר כיצד חשיבותה של ה"הכרה", והפוליטיקה של ההבדל, עלו במהלך השנים.
העולם המסורתי הכיר בחשיבותו של הכבוד המפלה (honor), השמור למעטים, וכך הוא מבדיל בין בני-אדם, לרוב על פי מעמד חברתי. העולם המודרני חנך את רעיון הכבוד המשווה (dignity), הוא כבוד האדם האוניברסלי, המשותף לכולם, בבחינת "בצלם אלוהים ברא אותו: זכר ונקבה ברא אותם".
שאלה 2
מה לדעתכם תהיה עמדתו של פיטר סינגר כלפי סחר בנשק עם משטרים רודניים?
פיטר סינגר מטיל ספק בהבדל המוסרי בין להמית אדם לבין להניח לו למות – למשל, בין להרוג מישהו על-ידי נהיגה רשלנית לבין לבזבז כסף על מותרות בזמן שאנשים גוועים מרעב באפריקה. מה בעצם ההבדל, סינגר שואל, בין המתה לבין אי-הצלה? ניתן למנות חמישה הבדלים שהופכים בעינינו את ההמתה לחמורה יותר: (1) בדרך כלל המניע הוא שונה, כאשר המתה נעשית בזדון ואילו אי-הצלה נעשית באדישות; (2) בדרך כלל, קל יותר להימנע מהמתה מאשר לפעול על-מנת להציל; (3) בדרך כלל, יש ודאות גדולה יותר לגרימת נזק בהמתה מאשר באי-הצלה;
שאלה 3
קרול גיליגן, טוענת, שלצד "אתיקה של צדק" מתקיימת תפיסת צדק משלימה, "אתיקה של דאגה".
א. הסבירו בלשונכם כל אחת מתפיסות הצדק ואת ההבדלים העקרוניים בין שתי התפיסות.
גיליגן מצביעה על כך שתיתכנה תפיסות מוסריות שונות אשר הן בה-בעת "נכונות", כל אחת בדרכה שלה ובהתאם לצורת התבוננות מסוימת בעולם. לדוגמא, במחקר בו ילדים וילדות צעירים התבקשו להביע את דעתם לגבי דילמה מוסרית מסוימת (האם זה צודק שהיינץ יגנוב תרופה יקרה על מנת להציל את אשתו ממוות?), ג'ק ואמי בני ה-11 נבדלו לא רק במסקנותיהם אלא גם בדרכי חשיבתם.