כל אדם נתקל בימי חייו במאורעות הגורמים למתח, אולם בני אדם נבדלים באופן בו הם מתמודדים עם המאורעות הללו, ובעוד שפרט אחד עלול לסבול מהפרעות נפשיות שונות כתוצאה מחשיפה לאירועי חיים הגורמים למתח ולמצוקה, פרט אחר יתמודד איתם באופן שיאפשר לו לשמור על בריאותו נפשית. חוסן נפשי הוא אחד המנגנונים המסייעים לאדם להתמודד עם מקורות של לחץ וחרדה באופן בריא (Rayeat Mohatashami, Tajari, & Akhbari, 2015). כלומר, מונח זה מציין הסתגלות חיובית בתגובה לנסיבות שליליות (Waller, 2009 in Karamipour, Hejazi, & Beheshti Yekta, 2015).
בית הספר מהווה זירה חשובה, בה מתעצבת התפתחותו הקוגניטיבית, הרגשית והחברתית של הילד. החוויות וההתנסויות של ילדים בבית הספר משפיעות בצורה מהותית על התפתחותם, ובכלל זה האינטראקציה שלהם עם המורים, המהווה גורם השפעה מהותי עליהם (Pianta & Hamre, 2009 בתוך אביעזר וזיו, 2013). לסביבת בית הספר וליחסו של המורה כלפי תלמידיו יש חשיבות עצומה בחיזוק חוסנו הנפשי והאקדמי של התלמיד (Waxman et al., 2003).
במחקר הנוכחי נבדוק את השפעת יחסי המורה והתלמיד על חוסנו הנפשי של התלמיד. בסקירת הספרות את הרקע התיאורטי לעבודה: מהו חוסן נפשי, מהי חשיבותו במסגרת תהליך הלמידה, יחסי מורה-תלמיד עם דגש עם המודל של פיאנטה (Pianta, 1999 ) והמורה כגורם המשפיע על חוסנו הנפשי של התלמיד. במידע זה נדון בפרק הדיון, ובו תובא גם התשובה לשאלת המחקר. בפרק הסיכום והמסקנות יוצג מידע שממחיש את חשיבות הנושא, עם סטטיסטיקה רלוונטית, וכן את דעתה של כותבת העבודה לגבי הנושא והאופן בו יש לפעול לגביו.
תקציר. 1
מבוא
פרק א: רקע תיאורטי
1. חוסן נפשי
1.1 מהו חוסן נפשי
1.2 חוסן נפשי בקרב ילדים
2. החוסן הנפשי של התלמיד וחשיבותו במסגרת תהליך הלמידה
2.1 הגורמים המשפעים על החוסן הנפשי של התלמיד
3. יחסי מורה-תלמיד
3.1.1 הממדים של יחסי מורה תלמיד לפיתוח החוסן הנפשי של התלמיד על פי המודל של פיאנטה
3.2 תפיסת המורה את מערכת היחסים שלו עם התלמיד
3.3 תפיסת התלמיד את מערכת היחסים שלו עם המורה
4. המורה כגורם המשפיע על החוסן הנפשי של התלמיד
4.1 הרגשת התלמידים באשר למסוגלותם הלימודית
4.2 מוטיבציה ללמידה בקרב תלמידים
פרק ב: שאלת המחקר
פרק ג: דיון
פרק ד : סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה