1. סקירת ספרות
1.1 מחלות קרדיווסקולריות
באירופה, ובכלל בעולם, הגורם תמותה הנפוץ ביותר הינו מחלות לא מדבקות, וביניהן, מחלות קרדיווסקולריות (CVDs) תופסות את החלק הגדול ביותר. יותר ויותר ניתן לאתר את מקור המחלות קרדיווסקולריות בילדות, וזאת לאור העלייה בשכיחות השמנת ילדים, אשר לרב נמשכת גם בבגרות והינה מלווה על ידי גורמי סיכון קרדיווסקולרים נוספים כגון יתר לחץ דם ודיסליפידמיה(Martin et al., 2015).
1.2 השמנה בילדות: שכיחות וגורמי סיכון
השמנת יתר חמורה הינה תופעה ההופכת להיות יותר ויותר שכיחה. נתונים מארצות הברית מראים כי חלה עלייה של %130 בהשמנת יתר בקרב מבוגרים בשני העשורים האחרונים. גם שכיחות התופעה בקרב ילדים עלתה משמעותית, עם השלכות פסיכולוגיות ובריאותיות בגיל בוגר. מחקרי חתך מראים כי בגילאים 2 עד 19 שעורי השכיחות של השמנת ילדים נעים בין 6.4 לבין %9.1. כמו כן נמצא כי פרופיל הסיכון הקרדיו-מטבולי של ילדים הסובלים מהשמנת יתר חמורה, יותר גרוע ביחס לפרופיל של ילדים הסובלים מהשמנה מתונה (Marcus, Foster, & El Ghormli, 2014).
מספר גורמים משפיעים על השמנה בילדות: השמנה בקרב ההורים, משקל לידה, עישון במהלך ההריון, עישון של ההורים, סטטוס סוציו-אקונומי (Burke, 2006).
1.3 מרקרים להשמנה ומדדי סיכון למחלות קרדיווסקולריות
השמנה בילדות מובילה לשינויים קרדיו-מטבולים בעלי השלכות גם בחיים הבוגרים. ילדים הסובלים מהשמנת יתר נוטים לתנגודת לאינסולין, אי סבילות לגלוקוז (Impaired glucose tolerance- IGT) ודיסליפידמיה (רמות שומנים לא תקינות בדם) (Burke, 2006).
סקירת ספרות
מחלות קרדיווסקולריות
השמנה בילדות: שכיחות וגורמי סיכון
מרקרים להשמנה ומדדי סיכון למחלות קרדיווסקולריות
השפעות אתניות על השמנה בילדות
השמנה מילדות לגיל ההתבגרות, הבדלים בפרופיל הקרדיו-מטבולי על פי קטגורית השמנה (מתונה vs חמורה)
קשר בין טרשת עורקים והשמנה בילדות
השערת מחקר
רשימה ביבליוגרפית